Försvarar skärpning av lagen trots uteblivna domar

Trots att det inte blivit en enda fällande dom för försök och förberedelse till jaktbrott efter att jaktbrottslagen skärptes för snart två år sedan, så tycker åklagare Christer B Jarlås inte att lagändringen varit tandlös, rapporterar Ekot.

För snart två år sen kriminaliserades även försök och förberedelse till jaktbrott. På så sätt skulle det bli lättare att framförallt komma åt tjuvjakt på de stora rovdjuren.
Men några fällande domar till följd av den nya brottsrubriceringen har det inte blivit. Trots det försvarar Christer B Jarlås, en av tre åklagare i landet som utreder grova jaktbrott, lagändringen.
Jag vet att den har varit användbar i ett antal polisutredningar, säger Christer B Jarlås till Ekot.

Andra brott

Lars Lundman, faunasamordnare vid polisen i Norrbotten, säger till Ekot att skärpningen av lagen gjort nytta. Idag kan han driva vidare ärenden som han tidigare fick lägga ner och på så sätt upptäcka andra brott.
Det kan bli brott mot vapenlagstiftningen, det kan bli brott mot artskyddsförordningen, så att trots att ingen har fällts för just förberedelse så är det många gånger utredningar startar på förberedelsestadiet, säger han.

Illegal jakt minskar

Det är en mycket konstig konstruktion det här och det är väl det som återspeglas i att man inte fått några fällande domar, anser Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné som är kritisk till lagändringen.
Vad är förberedelse? Är det att man har ett vapen? Detta öppnar upp för en rättsosäkerhet och kan även leda till trakasserier av jägare, säger Daniel Ligné till Svensk Jakt.
Enligt Daniel Ligné så minskar den illegala jakten, åtminstone när det gäller de stora rovdjuren och det gjorde den redan innan den här lagändringen kom. Däremot kan den som han beskriver förvirrade situationen som råder just nu i vargfrågan leda till ökad tjuvjakt.
Det har vi sett exempel på i Finland, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev