Förslag om tillstånd för alla magasin

I onsdags hölls ett möte om EU:s nya vapendirektiv i ministerrådets expertgrupp Genval där representanter från medlemsländernas regeringar diskuterade de förslag som protokollfördes vid föregående möte. Ett förslag som nu ligger på bordet är att samtliga magasin ska vara tillståndspliktiga, oavsett vapentyp.

Enligt förslaget ska halvautomater som har fasta magasin som kan laddas med ett större antal patroner (fler än tio) förbjudas. Förbudet gäller också i det fall innehavaren sätter i sådant löstagbart magasin i sin halvautomat.
– Kortfattat kan man säga att om du har en halvautomat med löstagbart magasin som rymmer fem patroner är det tillåtet, vilket också är gränsen för att vara tillåtet för jakt. Men om du stoppar ett magasin för exempelvis 20 skott i din 308:a ska vapnet och det förbjudna magasinet beslagtas, även om du bara är på skjutbanan och inte ska jaga, säger Ola Wälimaa.

Mer än tio skott
Vidare blir magasin som rymmer fler än tio skott förbjudna att inneha, oavsett om de används i en halvautomat eller i en repeterstudsare. Något som innebär problem för jägare som har vapen i till exempel .223 eller .308 som är utrustade med AR-magasin.
– Men det gäller inte kantantänd ammunition som .22LR, varken för halvautomater eller repeter. Dessa ska man enligt förslaget kunna ladda med ett större magasin även fortsättningsvis. Sådana används vid jakt här i Sverige, exempelvis i bygelrepetrar och det är också tillåtet vid jakt i England för halvautomater, säger Ola Wälimaa.

Tillstånd för magasin
Ett annat förslag från Genval-mötet som slår mot både jägare och sportskyttar är tillståndskravet man vill införa på alla magasin.
– Det gäller alla magasin för alla vapen, oavsett magasinsstorlek och vapentyp, och innebär att magasin ska behandlas på samma sätt som vapen och ammunition. Enligt min mening är det helt orimligt och leder inte till något annat än utökad byråkrati och svårigheter för vapenägarna, säger Ola Wälimaa.
Med förslaget kan magasinet komma att bli en vital del som kräver särskild licens, men det är också möjligt att det behandlas på samma sätt som ammunition. Det vill säga, man får inte köpa ett magasin till ett vapen med mindre än att man kan visa upp licens på vapnet magasinet passar till.

Fortsatt tidsbegränsning
Vad gäller den omdiskuterade idén att införa tidsbegränsade licenser har den inte övergivits trots hård kritik. Femårslicenser föreslås inte gälla samtliga vapen, utan endast halvautomaterna.
– Det är illa nog. Vid ett möte den 19 april i Genval kritiserade Sveriges representant förslaget om femårslicenser och ville ha vissa undantagsmöjligheter, men har uppenbarligen inte fått gehör för det, säger Ola Wälimaa.
Protokollet innehåller också flera andra förslag som inte har direkt påverkan på jägarnas vapen. Det handlar bland annat om ett förbud mot halvautomatiska vapen med fäll- och vikbara kolvar. Sådana får inte användas vid jakt i Sverige idag, men är tillåtna vid målskytte.
Avsikten var att beslut om ett nytt direktiv skulle tas i sommar. Allt mer tyder på att det inte hinns med. Diskussionen om hur direktivet ska utformas pågår fortfarande i parlamentet och mellan medlemsländernas regeringar.
Planen var att parlamentet skulle rösta om direktivet den 27 juni. Nu har rapportören för det ansvariga utskottet sagt att de inte hinner bli klara till dess.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev