Förebygg vildsvinens bökande på åkrarna
Vildsvinens påverkan på jordbruket gör perioden från vår till tidig höst till en intensiv tid även för jägarna.
Det håller inte att ställa in studsaren den sista januari. På vissa områden kan det bli ett måste att vakta vid en vall eller smygjaga i ett havrefält för att minimera skadorna.
Tidigt på våren är det främst vallarna som besöks av vildsvinen. Vinterns något ensidiga kost behöver blandas upp med energirika gräsrötter, övervintrande insekter och diverse maskar.
När vårbruket är överstökat ska man ha extra uppsikt över de nysådda åkrarna. Vildsvinen besöker dem gärna under sina födosök.
Smygjaga på sommaren
Från midsommar och fram till den känsliga period då spannmålen går i ax och mognar minskar bökandet på åkermarken något. Ofta kan man framgångsrikt smygjaga runt åkrarna under denna period, då vildsvinen gärna besöker åkrarna för att beta gräs, precis som övrigt klövvilt.
När spannmålen mognar fram mot sensommaren börjar en intensiv period för både jägare och markägare. Grödorna är nu ytterst begärliga för vildsvinen.
Tillsammans måste man hålla koll på vilka åkrar som besöks och var vildsvinen kommer. Kommunikation mellan jordbrukaren, markägaren och jägarna är viktig (om det nu inte är en och samma person). Genom samverkan och goda samarbetsförhållanden kan man minimera skadorna på jordbruksmarken. Många tror dock fortfarande att man kan hantera vildsvinen enbart på den egna marken. Men det är dömt att misslyckas.
Avledande foderplatser
Jaga inte i skogsmarkerna under växtperioden, då skaderisken är hög på jordbruksmarken. Under denna tid kan åtelplatserna fungera som tillfälliga och avledande foderplatser. Givetvis måste detta ske med gott omdöme. När vildsvinen hela tiden blir störda ute på åkermarken kan de i stället söka sitt tillhåll inne i skogen.
Förutsättningen för att detta ska fungera är att man konsekvent stör dem på åkrarna. Genom att kultingar och fjolingar skjuts får de äldre djuren erfarenheten att det är förenat med livsfara att besöka åkrar under denna period.
Om jägare, markägare och brukare tar ett gemensamt ansvar och samverkar går det definitivt att förvalta vildsvinen och hitta en bra nivå.
Minska risken för skador på grödor
nio tips för att hålla vildsvinen borta från odlade fält
Jaga inte i skogsmarkerna under perioden april till september.
Håll uppsikt på skadekänslig gröda under växtperioden brukare och jägare tillsammans.
Tänk också på att det krävs samordning över stora arealer för att systemet ska fungera.
Den avledande utfodringen ska ske med omdöme! Använd små mängder för att sysselsätta vildsvinen.
Skapa viltåkrar på mer undanskymda platser med samma grödor som på åkrarna som ska skyddas. Det är effektivt att harva ner spannmål i en viltåker som sedan kan hålla vildsvinen sysselsatta.
Vildsvin är störningskänsliga, och jakt med hund på fälten i augusti kan ha bra effekt även om inget vildsvin fälls.
Ibland kan det vara nödvändigt att skjuta i marken för att störa vildsvinen, till exempel då det är svårt att komma till skott eller om det rör sig om vildsvin som inte är lovliga för tillfället.
Elstängsel kan vara ett alternativ i vissa fall och vid speciella grödor. Detta förutsätter givetvis att åkerns arrondering tillåter detta och att stängslet har daglig tillsyn.
Starta en lokal jourgrupp av intresserade jägare glöm inte att plocka in jaktsugna ungdomar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.