lördag 2 mars

Fördubbling av trafikolyckor med vildsvin

Under årets första nio månader (1 januari till 30 september) har viltolyckorna med vildsvin ökat med cirka 1.000 olyckor mot förra året.

Två förhållandevis hårda vintrar med mycket snö under 2010 och 2011 gjorde att vildsvinkullarna blev mindre på många håll. Stammarna kan där och då ha minskat i storlek. Under januari till september 2010 anmäldes 1.432 trafikolyckor med vildsvin. 2011 sjönk antalet till 1.235 olyckor.

Den senaste vintern var mycket mildare, vilket troligen lett till att vildsvinen fått fler kultingar, samt att överlevnaden har ökat.

Förra året var det också ett ollonår, vilket kan ha ökat suggornas reproduktionsframgång eftersom detta ger extra tillskott av näring, säger Markus Olsson på Jägareförbundet, och fortsätter:

Vi kan också anta att år med hög reproduktion leder till fler trafikolyckor just för att stammen innehåller många ungdjur. Detta eftersom ungdjuren tenderar att vara mer inblandade i trafikolyckor, jämfört med äldre djur.

 

Vildsvinen blir fler

Årets viltolycksstatistik bekräftar det som många jägare har tyckt sig se vildsvinsstammen ökar igen. Antalet viltolyckor med vildsvin har fram till sista september varit 2.261, enligt Nationella Viltolycksrådets hemsida. Det är en ökning med cirka 1.000 djur mot 2011 nästan en fördubbling

På vissa håll i landet tycker man att det rör sig om en normal föryngring. På andra håll ser man fler kultingar än normalt. Det är nog svårt att generalisera, men jägarna bör nog rikta extra uppmärksamhet mot vildsvinen i år för att lokalt hålla en väl avvägd vildsvinsstam, säger Markus Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev