Fler skarvar i Stockholms skärgård

Naturvårdsverket har sagt nej till att förlänga skyddsjakten på skarv med en vecka i Stockholms skärgård. Därmed kommer skarven att för första gången på flera år öka i skärgården, spår experter på länsstyrelsen.

Foto: Magnus RydholmPå grund av den sena våren dröjde skarvarna med att inleda sin häckning. Något som gjort att skyddsjakten i form av äggprickning inte kunnat genomföras som planerat.
Därför ansökte yrkesfiskarna om att skyddsjakttiden skulle förlängas med en vecka under tiden 15–22 maj, för att fler ägg skulle kunna prickas. En begäran som länsstyrelsen sa ja till, men som Naturvårdsverket beslutat att avslå.
Fiskerikonsulent Henrik C Andersson vid länsstyrelsen i Stockholm sparar inte på krutet när han kommenterar verkets beslut:
– Obegripligt. Nu kommer skarvarna att öka för första gången på flera år, säger han till DN.
Sedan 2006 då äggprickningen inleddes har skarvantalet i Stockholms skärgård hållits på en jämn nivå på cirka 15.000 fåglar. Varje år prickas ungefär 5.000 ägg. Något som skulle göras även under innevarande häckningssäsong. På grund av en lång vinter sa länsstyrelsen i våras ja till att förlänga tiden för prickning i 1.100 skarvbon i tre skilda skarvkolonier.
Enligt DN överklagades beslutet av Stockholms ornitologiska förening som ansåg att häckningen då gått för långt och att utvecklade ungar riskerade att skadas eller dö av nålen som används vid äggprickningen.
Naturvårdsverket tyckte detsamma och hävde länsstyrelsens beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev