EU-medel till värdefull skärgårdsnatur

Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Kalmar får 42 miljoner kronor till åtgärder i värdefull skärgårdsnatur. Stödet går till projektet LIFE Coast Benefit och betalas ut från EU:s LIFE-fond.

LIFE Coast Benefit berör Natura 2000-områden i skärgården och längs kusten. Pengarna ska framförallt användas till restaurering av igenväxande marker i gamla odlingslandskap.  
Projektet startar till hösten och ska pågå under sex år. Projektets totala budget är cirka 83 miljoner kronor. Förutom EU bidrar Naturvårdsverket med medel tillsammans med respektive länsstyrelse via anslagen för skötsel av skyddad natur. Östergötlands län står för den övergripande projektledningen.
Landshövding Elisabeth Nilsson. Foto: Göran Billeson– Det är mycket glädjande att vi får stöd från EU för en levande skärgård, säger landshövding Elisabeth Nilsson.
Restaurering av igenväxande betesmarker, stängsling och återinförd hävd där det är möjligt är en stor del av projektet. Andra åtgärder är frihuggning och hamling av värdefulla träd. Viss infrastruktur som underlättar för skötseln är också planerat i några av projektområdena.
– Skärgårdarnas typiska fågelliv är ett annat värde som vi vill gynna i projektet, säger naturvårdsdirektör Claes Svedlindh. Detta ska göras genom anpassade röjningar på fågelskär samt på vissa håll åtgärder för att hindra problem med mink som härjar i fågelkolonierna.  

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev