Djurrättsbrott ett hot mot demokratin

I en undersökning bland riks­dagsledamöterna säger 54 procent av de tillfrågade att djurrättsaktivismen är ett problem i Sverige. Men bara 24 procent tycker att polisen borde lägga större resurser på att förhindra brotten.

Det är uppseendeväckande att politikerna inser problemet, men ändå inte tycker det är viktigt att agera, kommenterar Johan Dalén, vd för Sveriges Pälsdjursuppfödares riksförbund som låtit genomföra undersökningen.

Av de 202 riksdagsledamöter som intervjuats anser 48 procent att djurrättsaktivisternas attacker är ett hot mot demokratin.

99 procent anser att päls­djurs­uppfödare ska ha samma rätt till trygghet som andra yrkes­grupper i Sverige.

Samtidigt tycker endast 24 procent att polisen ska lägga mer resurser på att minska brottslighet med djurrättsliga förtecken. I de kommentarer riksdagsledamöter har lämnat säger till exempel en vänsterpartist: Polis­ens resurser i denna fråga är
redan tillräckliga.

En miljöpartist uppger an­gående frågan om den här typen av brottslighet är ett hot mot demo­kratin: Det är en så liten omfattning så jag inte tror det påverkar.

Motstridigt budskap

JOHAN

Johan Dahlén.

Johan Dalén menar att undersökningen sammantaget visar på ett motstridigt budskap från politikerna.

De inser hur stort problemet är, men tycker ändå inte att det är viktigt att polisen gör något åt det, säger han.
Våra medlemmar ägnar sig åt en helt laglig verksamhet. Ändå utsätts de för sabotage, mordhot och trakasserier. Det är inte rimligt i ett rättssamhälle, fortsätter Johan Dalén.

Bland Sveriges pälsdjurs­uppfödare uppger över hälften att de utsatts för hot, intrång och utsläpp av minkar.

Andra näringar drabbas också. Butiker som säljer kläder med pälsdetaljer utsätts för hot och utpressning, anställda på läke­medelsföretag har fått se sina bilar uppeldade, med mera.

På senare tid har även den här typ­en av brott ökat mot jakt­anläggningar och enskilda jäg­are.

Hot mot samhället
I undersökningen bland riksdagspolitikerna är det miljö­partister och vänsterpartister som är minst intresserade av att bekämpa djurrättsbrottslig­het­en.

Däremot är det få av de tillfrågade vänsterpartisterna som vill förbjuda minkfarmar. Den linjen verkar drivas av miljö­partister tillsammans med en grupp socialdemokrater, säger Johan Dalén.

Hans förhoppning är att politiker och polis nu tar djurrättsbrottsligheten på allvar och agerar mot den: Aktivisternas föreställning, att man utifrån ideologisk övertygelse kan ta lagen i egna händ­er, är inte bara ett hot mot en enskild näring, utan mot hela vårt demokratiska samhälle, säger Johan Dalén.

 

Läs även

Justitieministern: Polisen kan bli effektivare

Vi känner till problematiken

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev