CIC fördömer illegal jakt

Illegalt dödad noshörning som man skurit hornet av. Ett av de största problemen inom tjuvjakten, som starkt fördöms av den internationella jaktorganisationen CIC. Foto: Roy Bengis

Vid den internationella jaktorganisationen CIC:s generalförsamling i Milano, antogs en deklaration som starkt fördömer all illegal jakt.

I dagens politiserade värld har jaktfrågorna fått en allt mer internationell prägel. Det finns i princip två internationella organisationer som jobbar med dessa frågor. FACE i Europa och CIC över hela världen.
CIC är en förkortning av Conseil International de la Chasse. Organisationen startade sin verksamhet 1953 och har i dagsläget medlemmar från mer än 80 länder. CIC är den internationella jaktorganisationen som engagerar sig hårt för jaktfrågor på ett internationellt plan och som arbetar för ett uthålligt nyttjande av viltet och jakten världen över.
CIC en väl sammanhållen, aktiv lobbyorganisation, vars främsta mål är att sprida kunskap om, och engagemang för, jakt- och viltförvaltningsfrågor på ett sådant sätt att såväl opinionen och de politiska besluten i länder och internationella organisationer tydligt påverkas av CIC:s verksamhet.

Framträdande roll
Sverige har under många år haft en framträdande roll inom CIC och är fortsatt en aktiv partner som starkt påverkar organisationen och dess verksamhet.
CIC är på vissa sätt en unik organisation då det finns enskilda medlemmar, organisationsmedlemmar och stater som är medlemmar. Totalt har CIC i dagsläget mer än 1.500 medlemmar. I Sverige har vi cirka 25 aktiva individuella medlemmar, plus att Svenska Jägareförbundet är medlem. Finland engagerar sig mycket starkt i organisationen och där är till och med den finska staten medlem.
CIC är unikt på det sättet att du som ensklild medlem kan vara med i denna internationella organisation och göra din röst hörd när det gäller jakt, naturvård och internationella bestämmelser.
Huvudkontoret finns i Budapest, Ungern. Verksamheten bedrivs huvudsakligen i tre olika divisioner – Policy and Law, Applied Science och Culture, som var och en har olika projekt inom sina respektive områden.

Generalförsamling
Årligen avhålls en generalförsamling som brukar samla runt 400 personer. I år arrangerades den i Milano med 458 deltagare från 43 länder. Temat var ”Youth, hunting and biodiversity”.
Programmet inleddes med ett symposium på onsdagen om hjortdjursförvaltning och jaktpolicy i Italien.
Under dagen avhölls även ett möte inom projektet Collaborative Partnership for Wildlife (CPW). I detta projekt ingår 16 olika internationella organisationer inom natur-, vilt-, veterinärmedicin- och skogsområdena, som förhoppningsvis kan leda till en klokare syn på jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det är viktigt att vi från jaktsidan engagerar oss i den internationella naturvården, och blir en respekterad partner.
Under generalförsamlingen presenterades de fyra huvudområden som CIC ska fokusera på de närmaste åren.
• Jakt som en del av världens kulturarv.
• Jägare mot illegal jakt.
• Djur- och landskapsförvaltning gnom ett hållbart nyttjande.
• Projektet – Collaborative Partnership of Wildlife.

Minisymposier
Vid sidan av de sedvanliga förhandlingarna, ekonomi och val av ledamöter arrangerades detta år flera olika minisymposier. Ett rörde frågan om illegal jakt och CIC:s projekt ”Hunters against illegal hunting” (Jägare mot illegal jakt).
Deltagare och talare under detta symposium var delegater från flera naturvårdsorganisationer, representanter från regeringar i länder från flera världsdelar, samt ett stort antal CIC-medlemmar.
Det antogs en deklaration som starkt fördömer all illegal jakt.
Vidare arrangerades ett minisymposium om certifiering av jakt, samt ett om blyammunition och alternativ till detta. Seminariet avslutades med en paneldiskussion där det konstaterades att CIC måste fortsätta bevaka frågan och också aktivt delta i debatten samt bistå politiker och myndigheter med fakta och andra bidrag från jägarvärlden.

Nordiskt möte
Det finns en CIC-delegation i varje nordiskt land utom Island. Vid generalförsamlingen brukar det alltid avhållas ett möte med de nordiska delegationerna. Där diskuteras hur verksamheten ska samordnas så att man blir en starkare röst internationellt.
Det finns också en samstämmig uppfattning att det bör samarbetas mer internordiskt i framtiden.
Inom CIC finns dessutom en ungdomssektion, Young opinion, och ett kvinnligt nätverk vid namn Artemis.

Torsten Mörner

Vill du veta mer?

Torsten Mörner. Foto: Jan Henricson

Den som vill veta mer om CIC kan skicka ett mail till artikelförfattaren Torsten Mörner, som är ordförande i den svenska delegationen. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev