Foto: Kjell-Erik Moseid

Foto: Kjell-Erik Moseid

Finland: Vargjakt av sociala skäl föreslås

Vargjakt ska tillåtas även av sociala skäl. Det föreslår det finska jord- och skogsbruksministeriet.

Nu planerar jord- och skogsbruksministeriet att tillämpa en ny lagparagraf på vargjakten. Paragrafen skulle öppna för möjligheten att fälla vargar med hänsyn till den allmänna säkerheten eller något annat mycket viktigt allmänintresse, som till exempel sociala skäl, uppger Svenska YLE.

– Vi behöver jakt för att öka lokalbefolkningens förståelse för stora rovdjur, säger överinspektör Jussi Laanikari på jord- och skogsbruksministeriet till Yle Uutiset.

Vargstammen i Finland minskade snabbt på grund av illegal jakt när EU i början av 2000-talet började ifrågasätta den finska vargjakten. På senare år har vargarna blivit fler och så sent som i våras tilläts jakt i stamvårdande syfte på 78 vargar, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av landets vargstam.

 

Lägre tilldelning

Men de kommande två åren föreslås vargjakten bli mindre omfattande. Jord- och skogsbruksministeriet vill ha en jaktkvot på 40 vargar per år söder om renskötselområdet.

Världsnaturfonden, WWF, menar att kvoten är alldeles för hög. I Finland finns i dag 23-28 vargflockar, och jaktkvoten borde vara högst en varg per flock, anser WWF.

WWF ser också positiva sidor i ministeriets förslag. Vargjaktskvoten ska omfatta samtliga vargar som dödats, också dem som fälls med stöd av skadebaserade licenser eller på order av polisen, och vargar som dör i trafiken eller till följd av olaglig jakt.

 

Läs även

• Därför lyckas Finland förvalta vargen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev