Advokaten: ”Borde ha lagts ner”

I över två år har de åtalade männen fått vänta på ett avgörande. Advokat Håkan Müntzing är mycket kritisk till den långa utredningstiden.
– Som misstänkt har man rätt att få saken utredd inom rimlig tid, säger han.

Mora tingsrätt valde att fria alla fem åtalade män från misstankarna om grovt jaktbrott. Så här står det i domen:
”Det åtalade brottet har ett högt straffvärde och därmed måste även höga krav ställas på bevisningen. Åtalet bygger i allt väsentlig på indicier. Det finns dock flera omständigheter i utredningen som inte kunnat knytas till de tilltalade eller någon av dem. Det kan heller inte anses styrkt i målet att de tilltalade haft till syfte att döda eller skada varg.”

Åtalet ogillas
Sammantaget gör alltså tingsrätten bedömningen att det inte kan anses vara ställt utom rimligt tvivel att de åtalade tillsammans och i samförstånd gjort sig skyldiga till grovt jaktbrott. Åtalet ska därför ogillas, menar tingsrätten.
En av de åtalades advokat, Håkan Müntzing, är mycket kritisk till att hans klient fått vänta så länge på ett avgörande.
Än har inte domen vunnit laga kraft, men åklagaren säger att hon kommer att överklaga. Något som Håkan Müntzing tycker är synd. Han hade hellre sett att domen inte överklagas.

Är lättad
– Jag är ändå glad idag för min klients räkning och han är mycket lättad över det här domslutet och han hoppas förstås att domen inte blir överklagad. Egentligen borde förundersökningen ha lagts ner när man såg vilken bevisning som fanns. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med bevis för en fällande dom, säger Håkan Müntzing.
Han tycker tingsrättens dom är tydlig på den punkten att åklagarens bevisning inte var tillräcklig.

Inte orolig
Håkan Müntzing säger också att domen är en signal till andra jägare att man inte behöver vara orolig att ge sig ut på exempelvis bäverjakt i ett vargområde. Förutsatt att det även blir ett frikännande i en eventuell prövning i hovrätten.
Förmodligen kommer alltså målet nu att gå vidare till hovrätten och vid ett eventuellt frikännande även där kan det bli så att de åtalade männens advokater kommer yrka på skadestånd för den långa tid deras klienter fått vänta.

Polisen beklagar
Polisen erkänner också att utredningen tog för lång tid.
– Jag vill bara beklaga att polisens knappa resurser gjorde att det dröjde två och ett halvt år innan ärendet påbörjades i domstol, säger kommissarie Anders Stikå till DT.
– Som misstänkt har du rätt enligt Europakonventionen att få din sak prövad inom rimlig tid, slutar Håkan Müntzing.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev