torsdag 28 mars

Opinion

Debatt: ”Naturvårdsverket vill utveckla jakten”

Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket.

I en debattartikel listar Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren tio punkter på hur verket vill utveckla jakten och viltvården.

Nu är debatten i full gång i Svensk Jakt. Naturvårdsverket får ibland kritik, och vi vill därför passa på att berätta hur Naturvårdsverket arbetar för att utveckla jakt- och viltområdet och genomföra regionaliseringen och den nya rovdjurspolitik som beslutades av riksdagen i december 2013.

Tio punkter som utvecklar jakt- och viltområdet
1. Vi ökar servicen till jägarna. Därför har vi tillsammans med jägarorganisationerna utvecklat en ny modern onlinetjänst som rör jaktkort och jägarexamen.
2. Vi fortsätter arbetet med regionaliseringen och flytta besluten närmare dem som är berörda. Därför delegerar vi rätten att fatta beslut om licensjakt och skyddsjakt på rovdjur till länsstyrelsen.
3. Vi utvecklar en modernare viltförvaltning som bygger på delaktighet. Därför utvecklar vi olika verktyg. Ett exempel är den öppna databasen Skandobs där alla kan lägga in rovdjursobservationer och på så sätt bidra i inventeringsarbetet. En viktig grund för beslut om jakt.
4. Vi arbetar för en rättsäker jakt- och viltförvaltning. Därför strävar vi efter ständigt hög beredskap och rättsäkra beslut i rimlig tid. Vi tar fram och reviderar föreskrifter för att anpassa regelverket till en regional förvaltning. Vi driver också flera domstolsärenden för att få klarhet i hur regelverken ska tolkas.
5. Vi verkar för en adaptiv viltförvaltning. Därför utvärderar vi älgförvaltningssystemet genom frågor direkt till dig som är jägare för att utvärdera och utveckla systemet.
6. Vi förbättrar rovdjursförvaltningen. Därför reviderar och uppdaterar vi förvaltningsplanerna för björn, varg, järv, lodjur och kungsörn. Arbetet med revideringen pågår och vi behandlar just nu de synpunkter vi fått in på förslagen.
7. Vi vill att viltet ska nyttjas som en hållbar resurs för samhället. Vi har planer på att arrangera en ny jakt- och viltkonferens. Konferensen skulle kunna bli en mötesplats för aktörer – brukare och beslutsfattare – inom jakt, turism och rekreation, viltförvaltning och mat- och restaurangbranschen. Vi vill genom dialog med många olika aktörer utveckla viltområdet.
8. Vi samverkar med andra för en effektiv viltförvaltning. Därför fortsätter vi att utveckla nätverk och samverkansformer med olika aktörer. Här är de nya Klövviltsrådet och Storfågelforum två färska exempel.
9. Vi bidrar till att utveckla säker användning av fångstredskap. Därför tar vi fram nya föreskrifter för användandet av fångstredskap så vi får såväl effektiva som säkra fångstredskap.
10. Vi ger kunskapsstöd för långsiktigt hållbar förvaltning av vilt. Därför har vi tagit fram en ny forskningsstrategi för viltområdet som ska bidra med ny kunskap till jakt- och viltområdet.

Konstuktiva åsikter
Det är bra att ni läsare och andra för fram synpunkter på Naturvårdsverkets arbete. Vi lyssnar till konstruktiva åsikter och förslag. Vi jobbar hårt för att utveckla både vårt och länsstyrelsernas arbete med jakt och viltförvaltning.
I den allmänna debatten om rovdjur förekommer ibland hårda ord i en mindre konstruktiv anda som innehåller påhopp på enskilda medarbetare. Vi vill påminna om att det är cheferna på Naturvårdsverket som fattar besluten.
Vi vill också poängtera att Naturvårdsverket inte har någon annan agenda än att genomföra den nya rovdjurspolitik som är beslutad av riksdagen och att utveckla den regionaliserade viltförvaltningen i Sverige i samverkan med representanter för olika intressen och ståndpunkter.

Maria Ågren, generaldirektör Naturvårdsverket

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Bifoga gärna en porträttbild också.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.