torsdag 20 juni

Jakt & prylar

Savage Impulse Predator. Nedan kan du se Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth ge sin sin på vapnet.

Savage Impulse Predator. Nedan kan du se Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth ge sin syn på vapnet.

Webb-tv: Rakrepeter från Savage

Premium

Rakrepetrar har länge varit europeiska vapentillverkares hemmaplan. Amerikanerna har inte ­vår typ av drevjakter och gillar dessutom sina halvautomater. Men när amerikanska Savage nu tagit sig an vapentypen är resultatet intressant. Savage Impulse är anpassningsbar, välskjutande och dessutom jämförelsevis billig.

Ulf Lindroth om Savage Impulse Predator. 

 

Många jägare frestas av rakrepeterns snabbhet. När systemet dessutom är förberett för enkla pipbyten ökar dragningskraften, åtminstone för oss som alltid verkar stånga pannan mot vapengarderobens begränsningar.

Savage Impulse är en nykomling i den kategorin, med pip-bytessystem och goda möjligheter att anpassa ergonomin. Testvapnet – en Savage Impulse Predator – har en relativt grov pipa som är gängad 5/8”-24. Vapnet är inte direkt lätt, men känns stadigt att hantera och tar rekylen bra.

 

Både kolvkam och kolvlängd är lätta att anpassa med utbytbara delar.

Pistolgreppet är relativt litet och nätt, men flackt på ett vis som gör att olika handstorlekar kan hitta ett bra grepp ändå. Slutstyckshandtaget kan som en ytterligare anpassning placeras i olika vinklar från 20 grader framåtvinklat till 60 grader bakåtvinklat. Dessutom kan slutstycket flyttas mellan höger och vänster sida. Bortsett från att hylsan fortfarande kastas ut åt höger ger det en reell vänsteranpassning.

 

Bra slutstycksgång

Slutstycket låser med sex rostfria kulor och slutstycksgången är bra. Motståndet är något högre just i början av öppningsrörelsen, öppningsrörelsen, men det är måttligt och man vänjer sig snabbt.

Matningen fungerade bra, förutom vid alltför försiktig omladdning. Då kunde hylsan falla tillbaka ovanpå nästa patron.

Precisionen var god, trots besvärliga mirageförhållanden. Det är inte svårt att ana potentialen för bättre resultat.

Vapnets ställbara direkttryck är tämligen rent, men avtryckaren rör sig ganska mycket efter avfyring. Det infällda bladet i avtryckaren är en extra säkringsfunktion. Vapnet kan plundras i säkrat läge.

 

Välskjutande brukavapen

För pipbyte behöver systemet lossas ur stocken och sedan lossas pipan med hjälp av fyra skruvar. Pipan lossas från lådan medan kikarsiktet sitter kvar, viket ökar sannolikheten för träfflägesförändringar. Systemet är kanske först och främst lämpat för den som delar in jaktsäsongen i olika delar, snarare än för dagliga pipbyten.

Savage har utan tvekan åstadkommit ett praktiskt och välskjutande bruksvapen till ett konkurrenskraftigt pris.

 

Läs mer

Mer om Savage Impulse Predator finns att läsa i Svensk Jakts januarinummer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay