torsdag 20 juni

Jakt & prylar

Beretta BRX1 i utförande med 57 centimeters pipa. Pipan är gängad M14x1. Foto: Ulf Lindroth

Beretta BRX1 – en studsare från grunden

Premium

När Beretta tagit sig an uppgiften att skapa ett kulgevär har de börjat från grunden. Resultatet är ett vapen med flera helt nya lösningar och ­intressant prestanda till ett överkomligt pris.

Ulf Lindroth om Beretta BRX1. 

 

Berettas första studsare BRX1 är resultatet av ett långt utvecklingsarbete. Tillverkaren själv lyfter fram att man tack vare stora investeringar i maskinparken kan tillverka komponenter med så små toleranser att de kan monteras utan manuell inpassning. Det har gett möjlighet att bygga en precisionsstudsare i ett modulsystem till en relativt låg kostnad.

 

Intressanta detaljer

BRX1 är resultatet. Det är en rakrepeter med pipbytessystem och flera intressanta detaljer. Tack vare dubbla utkastarportar och ett slutstycke som kan plockas isär utan verktyg är det till exempel möjligt att ändra vapnet helt från höger- till vänsterutförande på någon minut. Har man en liten skruvmejsel eller liknande till hands kan man lossa avtryckarenheten via en enkel spärr och för hand ändra avtrycksvikten mellan tre lägen, från cirka ett kilo och upp till bortåt 1,5 kilo.

 

Att räkna med

Intrycken från banan är god precision och en repetering som går snabbt och lätt. Trycket är lite släpigt, men alternativa trycken är redan planerade. Slutstycket kan också komma ganska nära näsan. Men det är detaljer. Det råder inga tvivel om att det finns en mycket intressant ny rakrepeterande pipbytare att räkna med på marknaden.

 

Mer i Svensk Jakt

Läs mer om Berettas BRX1 i Svensk Jakts decembernummer. Tidningen kommer ut senast 26 november.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay