lördag 4 juli

Jakt & prylar

Publicerad 1 juni 2013 - 15:15

Beretta A300 Outlander – vapenpresentation

Beretta Outlander A300. Foto: Mattias Lilja

Beretta Outlander har på kort tid blivit en storsäljare i tillverkarens sortiment. ­Beprövad teknik i en avskalad förpackning med ett tilltalande pris.

Beretta tillverkar drift­säkra hagel­automater av gas­omladdad typ, och modell­floran är stor. På senare år har det egentligen bara saknats en lite billigare instegsmodell.

A300 Outlander lanserades därför förra året. Outlander har fått ärva det mesta från den första modellen av AL391 Urica, en av de första hagelautomater som kunde sägas ha kombinationen av låg vikt, bra balans och stor driftsäkerhet.

Tämligen smutsig
Beretta Outlander har samma beprövade konstruktion som flera tidigare modeller men gasomladdaren är av en ny typ som inte blir lika smutsig som den förra generationen. Beretta Urican har en nackdel i jämförelse med rekyl­omladdade automater – den blir tämligen smutsig i och kring gasomladdningsventilen. Funktionellt är detta inga problem. Jag skulle en gång försöka skjuta med en Urica tills den blev så smutsig att den slutade ladda om. Efter månader av ganska intensivt skytte var till sist jag själv.

Den nya Outlander­modellen har försetts med gasomladdningssystemet från modell A400. Beretta kallar systemet för självrengörande, vilket är en överdrift. Men skillnaden på nedsmutsning mot föregångaren AL391 är ganska stor.

Saknar magasinspärr
Berettaautomater med det nya gasomladdningssystemet samlar på sig betydligt mindre med sot och fastbränt krut eftersom man leder bort gaserna på ett effektivare sätt.

Beretta Outlander saknar magasinspärr, vilken medger enkelt byte av den patron som ligger i loppet. Vid den jakt eller skytte man bedriver med en hagelautomat är det nog sällan man vill byta en kamrad patron, och inte många kommer att sakna denna funktion.

Pipan på testvapnet är 66 centimeter lång och försedd med utbytbara choketuber. Men bara en choketub medföljer. Ytan på pipan är fosfaterad och matt. Vapnet finns även med piplängden 71 och 76 centimeter.

Testvapnet har syntetkolv av en kvalitet som verkar ganska bra. Kolvmåtten justeras ganska enkelt med hjälp av de kolvhalsbrickor som följer ­vapnet.

Lådan är tillverkad i aluminium och underbeslaget i polymer, precis som föregångaren modell AL391 och det har visat sig hålla bra. Lådan är försedd med 11-millimetersspår för den som önskar montera siktesoptik.

Laddas med tre skott
Magasinröret under pipan är plomberat från fabrik och rymmer två skott. Med skott­et i loppet kan vapnet laddas med tre skott.

Skyttemässigt finns inget att anmärka på vapnet – bra balans och god funktion. Beretta A300 Outlander är en relativt billig automat med bra och trygg funktion. Tillgången på service och reservdelar kan förväntas vara stor och detta är sannolikt ett vapen med bra andrahandsvärde.

Beretta A300 Outlander

Pris: Cirka 9.900 kronor
Kaliber: 12–76
Piplängd: 66, 71 eller 76 centimeter
Vikt: 3,2 kilo (71 centimeter pipa)
Generalagent: Sako Sverige
Andra vapen i liknande prisklass: Scandium Phenoma, Remington 11-87, Mossberg 935.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Loading RSS Feed

#Svenskjakt

Old action, new ammo - can you guess the combination? This bolt belongs to the first rifle I ever owned. A rifle passed on to me from my uncle which he didn’t need anymore. Like an old car, it’s nice to take her out for a spin every now and then - if the weather allows of course #ullberg
.
.
.
#jakt #jagt #jagd #chasse #caccia #caza #rifle #rwshunting #huntingrifle #rwshit #nordichunter #bukkejagt #skyddsjakt #jagenmeinepassion #vildmarken #svenskjakt #huntingphotography #jaktstugan_podcast #jaktrifle #älgstudsare #jaktvapen
...

Det är ju bara fredag en gång i veckan och sommar en gång om året, så jag säger som Strindberg lär ha sagt: är man skapt för att njuta skall man väl för fan njuta också. Denna bild må vara från en annan fredag i det förflutna, men devisen är lika sann för det. På bilden grillas två stora firrar på ett medelhavskt vis. Ikväll kommer det bli vildsvinsytterfilé med bea och nyskördade grönsaker. Strindberg skulle nog godkänna upplägget

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #themonocular #wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

Trafikstockning i sommarnatten!

#älg #sommar #sommarnatt #vildsvinsjakt #spannmålsjakt #svenskjakt
...

Fredagen i älgjaktsveckan så går jag med hunden och det tog inte ens 5 minuter, innan hon tog upp denna tjur. Tjuren går förbi alla skyttar men ingen hade chansen att avsluta tills den gick ut i en sjökant till ena passkytten. Där stannade han på 40 meter med full bredsida, skottet gick och tjuren gick iväg. Hunden var inte långt efter och sen såg jag på GPSn hur hon stod still och skällde, då visste jag att det var klart. Mvh Carl

#jakt #jagd #hunting #jaktojägare #jaktärjakt #svenskjakt #tikka #tikkat3x #sakoammunition #RCC #drevjakt #chasse #hunter #huntress #chasseur #jaktlycka #swedteam #garminalpha #garminsweden #eurohunt
...

Fläckebo
#ig_sverige #ig_vastmanland #sweden_by_us #swedenmylove
#svenskjakt
...

Nätterna med midnattssol öppnar upp för aktiviteter dygnet runt. Sova kan man göra på vintern.
.
.
.
#jämte #jämthund #jämtlanninpystykorva #jakthund #älghund #swedishelkhound #workingdog #dogtraining #mansbestfriend #mellansäsong #livetiskogen #jaktliv #svenskjakt #nordichunter #happyhunter #forestlife #spårträning #skogsliv #eightseasons #friluftsliv
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay