tisdag 21 maj

Jakt & prylar

Vapenexplosion kostade honom nästan livet

Christer Svensson lider ännu av sviterna efter den otäcka skjutolyckan i somras.  Foto: Privat

Christer Svensson, 69 år, från Bollnäs var nära dö i en skjutolycka i somras.
Vapnet, en Blaser R 93, exploderade och han fick slutstycket i ansiktet.
– Jag är glad att jag överlevde, säger han.

I slutet av juli kunde Svensk Jakt berätta om en jägare vars vapen i praktiken exploderade i händerna på honom på en skjutbana utanför Bollnäs. Skytten heter Christer Svensson och han berättar nu att det varit en jobbig tid att komma tillbaka efter den otäcka olyckan. Han har ätit starka värkmediciner och fick genomgå en flera timmar lång operation på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Olyckan inträffade i samband med att Christer skulle skjuta in sitt ett år gamla Blaser R 93. Han använde fabriksladdad jaktammunition i kaliber .30-06. Han hade skjutit tre skott innan olyckan inträffade.
När han avfyrade vapnet en fjärde gång gick någonting snett. Delar av slutstycket flög rakt bakåt och träffade Christer i ansiktet och krossade kindbenet. Käkleden gick av och även tumleden krossades i den våldsamma smällen.
I dag är Christer Svensson tacksam över att ha överlevt skjutolyckan.
– Jag har förstått att det går att trycka av utan att slutstycket är i låst läge. I mitt fall small det. Vapnet är bara ett år gammalt och jag känner mig lurad att ha köpt ett dödsvapen, säger Christer Svensson till Svensk Jakt.
Normark Scandinavia är importör av den tysktillverkade Blaser R 93. Divisionschefen för jaktavdelningen Niclas Persson säger att han hört talas om olyckan men att Christer Svensson inte varit i kontakt med Normark.
– Vi vet ingenting mer än det som är skrivet om i tidningen.

Har det inträffat olyckor med Blaser R 93 tidigare?
– Det vet jag inte på rak arm. Jag tror att det i Tyskland fanns ett fall, men där handlade det om överladdad egentillverkad ammunition. Mig veterligen har det inte hänt några andra olyckor med Blaser R 93.
Enligt Niclas Persson går det att göra en avfyrning utan att slutstycket är i låst läge, men slagstiftet kan inte nå fram med sådan kraft att tändhatten i patronen antänder krutet.
– Det kan bli ett litet märke i tändhatten, men det är rätt att vapnet klickar om inte slutstycket är helt stängt och slagstiftet kan inte nå fram till tändhatten, säger Niclas Persson.

Anser du att Blaser R 93 är ett säkert vapen?
– Ja, det anser jag. Vad som hänt i det här aktuella fallet kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte fått någon information från skytten, men om vi får det kan jag nog säga mer. Vi har inga hemligheter och jag ser gärna att vi får undersöka vapnet för att se vad som hänt, slutar Niclas Persson.
Tony Kristoffersson i Sjulsmark utanför Piteå var i våras med om en incident med sin Blaser R 93.
– Vi var på bäverjakt och när jag skulle skjuta en bäver så klickade vapnet, jag gjorde då en mantelrörelse och precis när jag börjat dra slutstycket bakåt small det. Jag fick slutstycket i handen, berättar Tony Christoffersson.
Han använde fabriksladdad ammunition och skickade ner vapnet till Normark som sedan skickade det vidare till tillverkaren i Tyskland.
– Det gick fort att få tillbaka vapnet och svaret jag fick var att det var ammunitionsfel. Det är svårt att säga vad som gick fel, allt gick så fort. Kompisen jag hade med mig tyckte han hörde ett kraftigt klick precis innan skottet gick av. Men det är svårt att säga vad som egentligen hände i stridens hetta. Dock är man i händerna på vad Blaser påstår är felet, men hur vet jag att det stämmer? säger Tony Christoffersson.
Han säger att han litar på vapnet i dag och att det är fullt möjligt att det var fel på ammunitionen.
– Men det är klart man blev lite skakis efteråt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay