torsdag 18 april

Jakt & prylar

Det säljs och köps tusentals vapen i Sverige årligen. Antigen sker affären i hemmet hos säljaren eller hos en vapenhandlare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Så säljer och köper du jaktvapen

Premium

Funderar du på att sälja ett vapen privat? Eller byta in en gammal trotjänare mot något nytt? Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa berättar hur det går till och vad du bör tänka på.

Polisen hanterar årligen cirka 60.000 tillståndsärenden. Det innebär att det säljs och köps tusentals vapen i det här landet varje år. De flesta i någon jaktbutik, men en hel del vapen säljs även privat via exempelvis internet, auktioner eller via annons i fackpress.

Hur gör jag då när jag ska sälja mitt vapen till en privatperson, vad bör jag tänka på och vad bör köparen tänka på?

Vi satte oss ner med juristen Ola Wälimaa som här reder ut begreppen.

– Om du har ett vapen som du vill sälja till mig så ska du ge mig din originallicens som jag skickar in till polisen tillsammans med blanketten där jag som köpare ansöker om licens för vapnet. Sedan beviljar polisen mig licens och skickar en licenshandling till mig. Därefter får du som överlåtare en kopia från polisen som säger att jag fått licens för vapnet och då vet du att du inte längre är innehavare av vapnet och först då får du lämna ut vapnet till mig. Antingen så skickar du vapnet till mig eller så kommer jag och hämtar det hos dig, säger Ola Wälimaa.

Skickas vapnet via Postnord eller budfirma så ska det vara delat.

– Det gäller oavsett om det är en halvautomat, bygelrepeter eller annat ”svårdelat” vapen. Du får alltså inte skicka ett komplett vapen.

 

Originallicens

En annan sak som en del funderar över är vad som gäller när du som säljare lämnat ifrån dig din originallicens, samtidigt som du har vapnet hemma i väntan på att köparen ska få sin licens.

Ola Wälimaa råder en person som ska sälja sitt vapen att ta kopia på vapenlicensen innan den skickas till köparen. Foto: Jan Henricson

– Det kan kännas konstigt för många att lämna ifrån sig sin originallicens. Det kan bli en motsägelse och lagstiftningen är inte tydlig här. Vad jag rekommenderar är att ta kopia på licensen och om köpet sker hos dig, kontrollera legitimation på köparen och be denne kvittera på kopian att han mottagit din originallicens. Det är bra att ha både hängslen och livrem, säger Ola Wälimaa.

Han rekommenderar att man levererar vapnet personligen.

– Men är det långa avstånd har man ibland inga val.

 

Betalning

Det som kan uppstå om vapen köps på distans är att vapnets skick är sämre än vad säljaren berättat. Då kan det bli ett köprättsligt problem. En annan knivig fråga är betalningen.

– Jag rekommenderar att man inte ger originallicensen till köparen förrän man fått en handpenning och att man levererar när man fått fullt betalt. När köparen fått tillstånd att inneha vapnet då är ju köparen innehavaren och då har du inte rätt ha kvar vapnet. Du kan alltså inte hålla kvar ditt vapen allt för länge.

Det som kan hända är att du inte får betalt för vapnet, men de fallen är ovanliga enligt Ola Wälimaa. Det går också att använda sig av mellanhänder, depositioner och så vidare men Ola Wälimaa rekommenderar alltså att man använder sig av principen med handpenning.

 

Lång handläggning

En annan faktor som kan innebära strul är om polisen har lång handläggningstid för ärenden som rör vapenlicenser.

– Där är tipset att skicka in en ansökan om inköpstillstånd när du vet vilken kaliber du vill ha och vilken typ av vapen, men inte exakt vilket vapenfabrikat och vapennummer. Du kanske vet att du vill ha en Sako .30-06 men inte om det ska vara en standard, lyx eller finnlight. När du fått inköpstillståndet godkänt av polisen så kan du med stöd av det tillståndet gå in till en vapenhandlare eller till en privatperson och köpa det vapnet. Det viktiga är att säljaren skriver på inköpstillståndet att han eller hon sålt vapnet till dig. Och då kan du betala och ta med dig geväret direkt, säger Ola Wälimaa och lägger till ett men:

– Kolla tillståndet noga och id-handling på köparen samt ta en kopia på din originallicens där köparen kvitterar att den tagit emot vapnet. När polisen får inköpstillståndet med säljarens originallicens så utfärder de en ny originallicens till köparen och säljaren får en kopia och denne vet då att polisen avfört honom eller henne som ägare till det sålda vapnet.

 

Inköpstillstånd

Ola Wälimaa menar att som köpare är det enklare att handla vapen om man redan har ett inköpstillstånd. Men att man som säljare dubbelkollar att det är rätt person som man lämnar ut vapnet till. I fallet med inköpstillstånd får säljaren inte något kvitto av polisen på att köparen fått licens för vapnet, innan vapnet lämnas över till köparen. Det får säljaren i efterhand.

– Ett alternativ är att gå via vapenhandlare och använda handlaren som mellanhand. Köparen söker då licens från vapenhandlaren som oftast brukar vilja ha en avgift för att agera mellanhand, berättar Ola Wälimaa.

 

Via vapenhandlare

Om du ska sälja ditt vapen via en vapenhandlare så gör denna en så kallad anmälan enligt paragraf fem som innebär att handlaren tar in ditt vapen på sitt tillstånd. Och då avförs du som säljare som innehavare.

– Det man ska komma ihåg som säljare är att när du säljer ditt vapen via vapenhandlare får du inget kvitto från polisen om att köparen fått licens för vapnet. Vapenhandlaren har ju tagit in vapnet på sitt tillstånd och du får per automatik inget kvitto på att du blivit avförd som ägare till vapnet. Vad man kan göra är att få en kopia på den paragrafanmälan som vapenhandlaren gör till polisen. Någon vecka senare kan man ringa till vapenhandläggaren och dubbelkolla att du blivit avförd som ägare.

 

Som säljare ska du lämna ifrån dig originallicensen till köparen som i sin tur skickar in den tillsammans med sin licensansökan till polisen.

Som säljare ska du lämna ifrån dig originallicensen till köparen som i sin tur skickar in den tillsammans med sin licensansökan till polisen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Sälja vapen privat på distans – så gör du steg för steg:

1. Kom överens om ett pris och vem som betalar frakten, samt hur betalning ska ske.

2. Begär en handpenning.

3. Gör överenskommelsen även via mejl, så finns det skriftligt.

4. Ta kopia på din originallicens.

5. Skicka den till köparen som skickar den till polisen tillsammans med sin licensansökan.

6. När du får brev från polisen om att köparen fått licens för vapnet betalar köparen resterande och slutligt belopp för vapnet.

7. Nu kan du skicka vapnet till köparen, i två försändelser.

8. För en repeterstudsare innebär det att du ena dagen skickar vapnet och dagen därpå slutstycket. Det ska skickas i separata försändelser vid separata tillfällen. Vapnet ska skickas som assurerad försändelse som innebär ett slags försäkringsskydd. Ta kvitto på försändelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay