[cycloneslider id=”slide-13474″]

Nytt träffområde på älgfiguren

Ett nytt och mindre träffområde på älgfiguren har tagits fram tillsammans med veterinär Bengt Röken.
Det nya träffområdet ska bättre motsvara en dödlig träff.
– En del träffar på dagens älgfigur skulle i verkligheten leda till en skadskjutning, säger Lars Björk, skyttesamordnare på Jägareförbundet.

Veterinär Bengt Röken har under många år jobbat med att visualisera vilda djurs anatomi, bland annat älgen. Han har också tagit fram, den för jägare, välkända älgklockan. Bengt Röken har preparerat och dissekerat ett antal älgar och skapat sig ett stort underlag rörande djurens anatomi. Han har även kunnat utnyttja en CT-röntgenapparat på Universitetssjukhuset i Linköping för undersökning av både levande och döda djur.

 

Skadskjutning

Det är i dessa studier som Bengt Röken upptäckt att träffområdet på den löpande älgfiguren är för stort. En träff i treans ring högt och långt fram innebär en träff ovanför ryggkotpelaren. Detsamma gäller en hög fyra.

– Träff här är inte dödande även om älgen oftast tillfälligt förlamas. Risken för skadskjutning är stor, säger jaktvårdskonsulent Lars Björk som även är rikssamordnare för jaktskyttet.
Han menar att det är svårt att motivera ett skott i de områden som i dag skulle ge godkänt men som med tanke på älgens anatomi inte är ett dödande skott.
Därför kommer nu Jägareförbundet under våren ta beslut om att ändra träffområdet på älgfigurerna.

 

Nya tavlor nästa år

– Det finns ju en hel del tavlor ute på skjutbanorna som först måste användas upp innan vi trycker upp nya med det mindre träffområdet. Det är inget akut att byta ut dem, vi har ju skjutit på tavlor med det här träffområdet i många, många år, säger Lars Björk.

Målet är att de nya tavlorna ska börja tryckas upp och säljas från och med 2017.

Hela det totala träffområdet, alltså den yttersta cirkeln, kommer minska med cirka 13 procent. Treans ring kommer bli cirka sex procent mindre.

Det blir träffområdets övre del som man minskar ner. Det innebär att träffområdets centrum kommer sjunka fem till sex centimeter. Underkant och bakkant på träffområdet blir kvar som tidigare. Träffområdets främre kant, alltså mot halsen flyttas fram något.

Blir skyttet på löpande älg svårare med de nya tavlorna?

– Något svårare blir det, men de flesta bomskotten brukar sitta lågt och långt bak och det är inte i det området vi gör förändringarna på älgfiguren, utan högt och långt fram, säger Lars Björk. Teoretiskt blir det 13 procent svårare men i praktiken tror jag inte det blir så mycket svårare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay