tisdag 19 mars

Jakt & prylar

Ulf Lindroth ger tips på hur du hittar ett kulvapen som passar. Foto: Ulf Lindroth & Olle Olsson

Lindroth tipsar – så väljer du rätt kulvapen

Premium

Att köpa en jaktstudsare kan vara ett stort beslut, inte minst första gången. För dig som går i köptankar börjar här en serie artiklar som avhandlar vapenval, ­tillbehör och grundläggande skytteteknik. Fokus ligger på allroundvapnet, men räkna med utvikningar.

Del 1: Välj rätt kulvapen

Rätt kikarsikte gör vapnet

Den nyblivne jägare som står i begrepp att köpa sitt första kulvapen vill nog oftast att det vapnet ska klara det mesta under de första jaktsäsongerna. Helst allt, och helst även därefter. Det är att önska mycket, men det går faktiskt att komma nära det målet.

Special kan vara fördel

Den som blir biten av jakten och hittar olika favoritjaktformer kommer att köpa fler vapen, var så säker. I många fall är ett specialiserat vapen en klar fördel, och i vissa fall är det nästan en nödvändighet. Men den där första väl valda studsaren kan hänga med ändå och kan mycket väl förbli det vapen som får mest tid i markerna.

Krav på vapnet

Ska utfallet bli så bra behöver vapnet uppfylla några krav. Det här kan vara de viktigaste. Någon inbördes ordning är det knappast fråga om, för samtliga punkter bör bockas av.
Vikt, längd och balans ska vara sådana att vapnet är smidigt och lätt att hantera. Om det kräver anpassning av exempelvis kolven, tveka inte. Passar vapnet blir jägaren snabbare och säkrare till skott i varierande situationer. Dessutom blir rekylupptagningen bättre, vilket gör skyttet behagligare och ökar precisionen vid alla slags jaktskott.

Pålitlighet

Vapnet ska dessutom vara både säkert och driftsäkert. Det ska med andra ord ha en god och pålitlig mekanisk funktion. Det gäller kanske främst säkring, trycke, slutstycksgång och magasin, men även kikarfäste.
Kalibern ska vara vald så att den klarar aktuella jaktformer och vapnets precision ska vara tillräcklig för jaktens krav.

Välja rätt

Kan du kryssa i de rutorna är vapnet ett bra val. Och det finns många lämpliga kandidater. Förvisso har den som är vänsterskytt eller har andra dimensioner än standardjägaren ett snävare utbud av vapen att välja på, men standardstudsare i klass 1 är marknadens favoriter så det bör finnas något för alla.
Den här månaden tittar vi på hur du väljer en pålitlig och mångsidig jaktstudsare, det vapen som för de flesta blir det mest använda i vapengarderoben.

 

1. Du kan i de flesta fall tillåta dig att korta en pipa för att få bättre balans med ljuddämpare och/eller kortad kolv. Resonera gärna med vapensmeden om du är osäker på hur kort pipa du kan tillåta dig med din kaliber. Foto: Ulf Lindroth

1. Vikt, balans och längd

Ett tungt vapen är besvärligt att bära och kan vara klumpigt att hantera. Å andra sidan ger vikten en naturlig rekyldämpning och gör det lättare att skjuta med hög precision från stadiga stöd. Ett lätt vapen är fint att hantera, men kan upplevas fladdrigt och kan sparka i rekylen. Det är i regel svårt att skjuta verkligt tätt med ett lättviktsvapen.
Vapenvikter på strax över tre kilo känns ofta lämpliga för genomsnittsjägaren, men känn på några alternativ. Är du stor och stark som en oxe kan ett lite tyngre vapen ge fler fördelar än nackdelar, inte minst stadga i skyttet. Är du liten till växten är det mycket troligt att ett lite lättare vapen känns bäst.

Ljuddämpare nästan givet

Förutsättningarna för att hitta rätt med ett lätt vapen är mycket bättre i dag än tidigare. Dagens jägare har möjligheten att sätta ljuddämpare på vapnet. Eftersom dämparen hjälper dig att skydda hörseln har den nästan en given plats på ditt första vapen. På köpet får du då en påtaglig rekyldämpning, tillräckligt stor för att även ett lätt klass 1-vapen ska bli behagligt att skjuta.

Påverkar balansen

Ljuddämparens främsta nackdel är att den påverkar balansen. Ska ett vapen vara smidigt att hantera bör det ha en tyngdpunkt som ligger ungefär mitt emellan skyttens händer. Dämparen flyttar tyngdpunkten framåt.
Om ljuddämparen du vill ha förändrar balansen till det sämre bör du överväga att låta korta pipan. Pipans längd påverkar visserligen kulans utgångshastighet, men den har ingen avgörande betydelse för precisionen. Och små förändringar av hastigheten har oftast försumbar praktisk betydelse vid vanliga jaktskott. Med andra ord kan du i de flesta fall vinna balans utan att förlora något väsentligt.
Vapnet ska kännas lagom tungt, välbalanserat och lätt att hantera. Låt montera ljuddämpare, men spela med piplängden för att behålla en god balans.

 

2. Stockning

De flesta moderna studsarkonstruktioner skjuter tillräckligt bra för de flesta jaktformer. Men stockens utformning har betydelse för om jägaren kan utnyttja precisionen praktiskt. Därför är stocken en viktig del av vapnet.

Modifiera stocken

En standardstock kan inte vara perfekt för varje tänkbar köpare. Om du inte hittar ett vapen som passar från början kan du låta modifiera stocken i efterhand. I många fall är det ett bra alternativ att köpa en eftermarknadsstock, de kan vara utmärkta utan att kosta skjortan. Men försök få kolven helt rätt för dig.

Kolvlängden viktig

Kolvlängden påverkar både anläggning och skott. När kolven är lagom lång kan du lyfta vapnet till axeln utan att kolven häktar i dina jaktkläder (som förstås inte ska vara alltför bylsiga). I skjutställning ska skjuthandens handled vara relativt rak och avslappnad. Dessutom ska du kunna repetera med vapnet vid axeln utan att slå slutstycket i näsan. Är kolven för lång kommer vapnet att kännas framtungt.

Ställbar kolvkam ger fördel

Kolvkammen ska ge god kindkontakt när du tittar genom kikarsiktet. Nästan alla standardkolvar är för låga. Ställbar kolvkam är en klar fördel. Finns det inte som standard kan du låta installera det i efterhand. Men det kan också fungera bra med en enklare kolvkamshöjare, till exempel en ”neoprenstrumpa” med lagom höga distanser ovanpå kolvkammen.
Kolvkammen bör dessutom vara rak eller luta svagt framåt. Lutar kolvkammen bakåt kommer den att slå dig på kindbenet i rekylen.

Bakkappa efter skytte

Liggande skott med stöd underlättas av en relativt högt placerad bakkappa. Är kolvens ovansida rak är det i regel tillräckligt. Men räknar du med att ofta skjuta liggande exempelvis över en ryggsäck ska du inte välja en kolv där bakkappan är lågt placerad, som vissa montecarlokolvar eller bayerska kolvar.

Tumhål och pistolgrepp

Tumhålskolvar kan ge ett bra grepp. Men de gör inte repeteringen snabbare och motsvarande grepp kan uppnås om kolven bara har en liten knöl som stöd för tumvecket. Välj tumhål om du vill ha det, men avstå lika gärna. Undvik små tumhål om du tänker jaga med handskar.
Pistolgrepp kan vara mer eller mindre branta. Det är inte av avgörande betydelse, men vid lugna precisionsskott kan ett brant grepp kännas bättre. Viktigare än vinkeln är att pistolgreppet känns en smula fylligt i just din hand, alltså att det fyller ut handen väl. Det ska också ge rätt avstånd till avtryckaren. När du har ett fast och bekvämt grepp om pistolgreppet ska du kunna lägga pekfingrets yttersta led i 90 grader mot avtryckaren.

 

Cylinderrepeterstudsaren håller ställningarna för att den är bra. Foto: Ulf Lindroth

3. Laddsystem

Ett allroundvapen ska repetera enkelt och pålitligt. Det har mindre betydelse om du vinner tiondelar av en sekund i repeteringen. Den vanliga cylinderrepeterstudsaren är beprövad, effektiv och jämförelsevis billig. Troligen är den ditt bästa val.

Olika fördelar

En rakrepeter ger marginellt snabbare repeteringar, men kostar med få undantag mer. Har du pengarna och vill ha en rakrepeter så köper du det. Även de systemen brukar vara driftsäkra och leverera bra precision.
Däremot är din första studsare knappast en halvautomat, en bygelrepeter eller ett brytvapen. De har alla fördelar i vissa situationer, men de har också svagheter och inom några säsonger är risken överhängande att du känner att du valde fel.
Håll det enkelt, satsa på cylinderrepeter. Då kan du få säker funktion till bra pris. Frestas du av något annat, försök då se till att det är av en rakrepeter.

 

Den här äldre studsaren har en vanlig avtryckare och en särskild avtryckare för snälltryck. Det har blivit ovanligt, främst för att dagens studsare brukar ha så pass bra trycken att snälltryck är överflödigt. Foto: Ulf Lindroth

4. Trycke

Avtryckaren är detaljen som får allt att hända. Den har betydelse för både precision och säkerhet. Trycken kommer i två huvudtyper, direkttryck som inte rör sig märkbart utan låter skottet gå vid en viss belastning, samt tryckpunkt som innebär att avtryckaren först glider en kort sträcka med lätt motstånd och därefter beter sig som ett direkttrycke. Direkttrycket är klart vanligast på moderna jaktstudsare, men båda typerna fungerar.

Snälltryck har låg prioritet

Snälltryck kan sägas vara ytterligare en typ. Det är ett extremt lätt trycke, ibland tillgängligt på en extra avtryckare, men på moderna vapen oftare en funktion som kan aktiveras på den vanliga avtryckaren. Snälltrycket ska underlätta precisionsskytte och gör det kanske på ett tungt vapen i bra stöd. Men i många situationer bidrar det snarare till att skottet går i fel ögonblick. Snälltryck har ytterst låg prioritet på ett allroundvapen.

Lagom tungt trycke

Tre saker är viktiga i fråga om avtryckare. Den första punkten är att trycket ska vara lagom tungt, eftersom det är en säkerhetsfråga. Runt 1,5 kilos avtrycksvikt är vanligt och praktiskt. Det är inte för tungt vid precisionsskott och inte för lätt vid snabbskytte. Lite lättare och lite tyngre går också bra, men undvik extremer. Lätta trycken är klart olämpliga på en drevjaktsstudsare, särskilt om du planerar att jaga med handskar. Ett ställbart trycke är inte nödvändigt, men kan vara ett plus.

Jämt trycke

Den andra punkten är att trycket är rent. Med andra ord ska rörelsen till skott kännas helt fri från ojämnheter. Bäst är om det knappt märks att avtryckaren rör sig. Ett jämnt trycke underlättar skytte med hög precision. Man kan lära sig skjuta bra även med ojämna trycken, men det kräver mer träning.

Avtryckaren på rätt plats

Den tredje punkten är avtryckarens ergonomi. Under punkten stockning nämndes att avståndet till avtryckaren ska vara lagom stort. Det kan gå att justera sådant genom att ändra stocken, men det innebär en del arbete. På vissa vapen kan avtryckarens position justeras. Det kan vara en klar fördel den gång det behövs. Om valet står mellan två i övrigt likvärdiga vapen kan möjligheten att justera handgrepp eller avtryckare för ett bekvämt grepp få avgöra valet.

 

När det gäller ammunitionsutbud är kalibern .308 Winchester svårslagen. Foto: Ulf Lindroth

5. Kaliber

Att diskutera kaliberval kan vara att sticka in huvudet i ett getingbo, men inte för att det är särskilt komplicerat. Många älskar bara att diskutera kalibrar.

Träning viktigare än presetanda

Krångla inte till det. Ska du köpa ditt första vapen och tänker mångsidighet köper du .308 Win. Då är du helt säker på ett stort utbud av ammunition och jämförelsevis rimliga priser på både jaktpatroner och övningspatroner. Så fort du tittar på en kraftigare kaliber minskar utbudet och priserna ökar, inte sällan dramatiskt. Mer prestanda gör dig inte effektivare i markerna, det gör mer träning. Ammunitionspriset har alltså betydelse.

Blyfritt i 6,5

Men det finns ett alternativ. Åtminstone om Naturvårdsverket till slut levererar det förväntade beslutet om att tillåta blyfria kulor ner till 7,8 gram i klass 1. Då kan du gott överväga en 6,5-kaliber, för då är klassgränsen inget problem vid ett eventuellt blyförbud.
Visserligen är .308 Win marknadsledande på goda grunder. Men gamla 6,5×55 har i många år klarat högvilt på ett övertygande sätt. Rekylen är i regel mildare än med .308, vilket gör klass 1-kalibrar i 6,5 millimeter till intressanta alternativ i lättare jaktstudsare.
Mindre rekyl gör också 6,5:orna enklare att skjuta med precision. Eftersom de dessutom kan leverera flackare kulbanor och mindre vindavdrift med fina småviltskulor har de konkreta fördelar för vissa användare. Innefattar din allroundjakt högvilt, men inte enbart högvilt, är 6,5 intressant.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay