Hård kritik mot vapenförslag i paneldiskussion

Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige och Peter Thorsell, verksamhetsansvarig för vapenärenden på Polismyndigheten. Foto: svt.se

Svensk polis stod sida vid sida med EU-kommissionens representant när förslaget till nytt vapendirektiv diskuterades i Europahuset i Stockholm under fredagen. Med i debatten var företrädare för Jägareförbundet och idrottsrörelsen som kritiserade förslagen hårt.

Paneldebatten, som genomfördes i tre delar, leddes av Markus Bonekamp som är chef för EU:s informationskontor i Sverige. 
Han inledde med att ställa frågor till Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige och Peter Thorsell, verksamhetsansvarig för vapenärenden på Polismyndigheten, som tillsammans försvarade stora delar av de omdiskuterade förslagen.
Så mycket nytt framkom inte under utfrågningen/debatten. Peter Thorsell bedömer att personalstyrkan på 150 personer som nu hanterar vapenärenden inte kommer att behöva bli större trots ökningen av byråkrati som förslagen innebär om de genomförs. 

Flera vapenbud
Vilka och hur många vapen som omfattas av de strängare reglerna för halvautomater blev det aldrig någon klarhet i. Buden var allt från några hundra, till 18.O00 till 32.000 vapen. Orsaken till det är den luddiga skrivningen i förslaget. Något som fick Jägareförbundets chef för intressebevakning, Anders Grahn, att utbrista:
– Förslaget som gäller halvautomatiska vapen är väldigt ogenomtänkt. Hur kan man definiera vapen utifrån en utseendebedömning? Med det här införs ett utseendekriterium som i allra högsta grad är subjektivt. Nästan en femtedel av alla vapenägare i Sverige berörs och i värsta fall kommer deras vapen att konfiskeras. Det här är inte rättssäkert och man kan inte föra fram en sådan luddig lagtext.
Den kritik som riktats mot att förslagen tagits fram i all hast, och att kommissionen inte gjort som man brukar och genomfört en konsekvensanalys tillbakavisades av Katarina Areskoug Mascarenhas.
– Kommissionen har gjort tre mycket gedigna förstudier. Alla de förslag vi lägger har ett entydigt bra underlag. Medlemsländer och intresseorganisationer har konsulterats, sa hon.

Den enkla vägen
Intresseorganisationerna kritiserade kommissionen för att skjuta bredvid målet, och föreslå åtgärder som inte motverkar terrorism och grov kriminalitet.
– Jag vill likna det vid historien om den berusade mannen som tappat portnyckeln och letar under gatlampan för att det är där han kan se. Vad gör kommissionen med det som handlar om brottsbekämpning. Flyr man undan det genom att kasta sig över en grupp människor där det inte finns några problem, frågade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Katarina Areskoug Mascarenhas höll med om att det i Sverige begås mycket få brott med legalt åtkomna vapen. Men så är det inte i alla EU:s medlemsstater, sa hon, och tog Portugal som exempel, där 95 procent av alla mord utförs med legala vapen.
Något som senare under debatten fick EU-parlamentarikern Jens Nilsson (S) att torrt konstatera att det kanske vore bättre att portugiserna försökte göra något åt den saken istället för att ropa efter nya EU-direktiv.

Kriminalisering gånger två
Frågan om förbudet mot distanshandel fick ett stort utrymme under förmiddagen. Kommissionen och polisen tyckte det var viktigt att ett sådant införs för att hindra kriminella att komma över vapen, medan intresseorganisationerna var mycket kritiska.
– Vad gäller sportskyttarnas vapen är de i många fall så speciella att de inte förekommer i den vanliga handeln. Dessutom är Sverige ett stort land, med i många fall väldigt långa resvägar, sa generalsekreteraren vid Svenska Skyttesportförbundet, Mikael Jansson.
Anders Grahn menade att handel med illegala vapen över internet redan är förbjudet och att inget blir bättre av att man kriminaliserar det en gång till.

En minimal nivå
Vad gäller förslaget om mentaltester på jägare och sportskyttar som söker eller förnyar licens, menade politikerna Jens Nilsson och Anna Maria Corazza Bildt, att det kunde bli fråga om en mininivå där medlemsländerna själva fick utforma systemet.
– På det sättet kan Sverige ha kvar sitt system där läkare har anmälningsskyldighet när de ställer diagnoser som gör personer olämpliga att ha vapen, sa Corazza Bildt.
Som vice ordförande i EU-parlamentets inre marknadsutskott, som hanterar förslaget om vapendirektivet, trodde hon att ett beslut kan komma redan till sommaren. Då kan parlamentet också få ta ställning till ett förslag från den svenska regeringen.
– Vår avsikt är att föreslå att de krav på säkerhetsskåp som finns för svenska jägare ska implementeras i hela Europa, avslöjade Nils Hänninger från justitiedepartementet.
Den intresserade kan se seminariet i sin helhet genom att klicka på länken här intill.

Här kan du se hela sändningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay