Handladdning – så gör du
PremiumDen som vill ta steget att börja handladda gör klokt i att hålla allt enkelt. Utrustningen behöver inte vara komplicerad för att leverera bra resultat på ett säkert sätt.
När vi kommit så här långt har vi redan konstaterat att handladdning är intressant och lärorikt och ett utmärkt sätt att locka fram det bästa ur ditt vapen. Kanske till och med lönsamt ibland, även om det förstås beror på hur friskt du investerar. Här går vi igenom vad som är en lämplig grundutrustning.
Bra laddmanual
Handladdning är en säker syssla, men bygger på att man arbetar efter beprövade metoder. Följ därför rutinerna i manualen. Betrakta dessutom laddata med skepsis – det någon publicerar på internet kanske fungerar i deras vapen, men det behöver inte betyda att det fungerar i ditt.
Det är inte av överdriven försiktighet folk säger att det är skillnad på vapen och vapen eller pipa och pipa. Samma laddning kan ge klart olika tryck och hastigheter ur två lika långa pipor av samma kaliber. Som nybörjare bör du därför enbart ladda utifrån laddata som publicerats av pålitliga källor, som tillverkare av krut eller kulor.
Använd kända komponenter och säkra data tills du byggt erfarenhet. Först därefter kan det möjligen bli läge att experimentera med andra kulor och krut.
Men till saken: Vad du behöver för att komma i gång? Starten kan med fördel hållas enkel. Du behöver förstås en laddpress och ett stadigt bord att skruva fast den i.
Dessutom behöver du särskilda laddverktyg för din kaliber. Det är de verktyg du skruvar i pressen för att kalibrera hylsorna och sätta i kulor. För det arbetet behöver du också en hylshållare, en detalj som håller hylsan på plats i pressen då den trycks upp i verktygen. Laddar du flera kalibrar behöver du förstås flera uppsättningar laddverktyg och hylshållare till din press.
Krutdoserare
Du behöver i praktiken en krutdoserare. Det är inte realistiskt att mäta upp krutmängder på något annat sätt. Till jobbet med krut behöver du även en våg. Den kan vara digital eller en enkel balansvåg, men det ska vara en krutvåg med lämplig känslighet. Dessutom behöver du en kruttricklare, en liten manick som låter dig fylla på mycket små krutmängder tills vågen visar rätt vikt.
En annan nödvändig detalj är ett brätte, alltså en skiva med lämpligt stora hål där hylsorna står stadigt under arbetet.
Du kommer att behöva smörja hylsorna för att de inte ska fastna i verktygen. Det finns olika sätt att göra det, men det enklaste är en särskild dyna samt en flaska med särskild hylssmorning.
När du kommit i gång med laddningen och dina hylsor varit med om flera omladdningar behöver du kunna trimma dem. De sträcks nämligen ut lite på längden allt eftersom du laddar och skjuter. Det kräver särskilda verktyg, men det är inte det första du behöver köpa. Inledningsvis räcker det bra med ett skjutmått, så att du kan kontrollera att hylsorna inte är för långa. Det brukar de nämligen inte bli förrän efter ett antal omladdningar.
Utan tändhatt – ingen patron
Ditt kalibreringsverktyg trycker ut den gamla tändhatten ur skjutna hylsor, men sedan krävs det ett par hjälpmedel för resten av hanteringen. Först bör du rengöra tändhattsfickan, lämpligen med en särskild metallborste eller brotsch.
Att sätta i den nya tändhatten kan göras med olika verktyg, men en handhållen tändhattsisättare är ett bra alternativ. Dels kostar den inte skjortan, dels får du en bra känsla för hur det ska kännas när du sätter i en tändhatt lagom djupt i en fräsch tändhattsficka.
Smutsiga hylsor
Skjutna hylsor kan ibland vara smutsiga och de behöver i alla fall grovrengöras innan de går in i laddprocessen. Bland de som laddar större volymer är det vanligt att rengöra hylsor i en hylstumlare eller att använda ultraljudstvätt, men det är inte alldeles nödvändigt direkt från start. Har du en kopparborste i rätt kaliber på ett handtag kan du ta några tag inuti hylshalsen, knacka ur hylsan allt löst och sedan gnida av den med lite stålull. Det blir fort trist om du ska göra hundratals hylsor, men det är inga problem när det gäller några tiotal.
Sist, men inte minst, behöver du askar för dina färdiga patroner samt etiketter där du skriver upp all information om laddningen. Samt helst också en kulutdragare, för de gånger då en laddning inte blev bra och det är bättre att rädda kulorna än att skjuta dem.
Hylsor
Dem kan du köpa nya, men du kan lika gärna spara ihop hylsor då du skjuter fabriksammunition. Håll sedan ordning på dem, så att du vet hur många gånger de laddats om. Ju fler gånger de skjutits, desto större är risken att de uppvisar skador och behöver kasseras, eller att de behöver längdtrimmas.
Undvik helt att blanda hylsor av olika fabrikat. Skillnaderna kan vara större än man tror, inte minst vad gäller innervolymen. Det påverkar trycket och kan kräva anpassning av laddningarna.
Undvik också att plocka hylsor med okänt ursprung på skjutbanan. Men kan du få ta hylsor från någon som skjuter fabriksammunition är det förstås intressant.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.