onsdag 22 maj

Jakt & prylar

Skytterörelsen har uppdaterat bestämmelserna för landets skjutbanor i den så kallade SäkB. Foto: Martin Källberg

Bestämmelser för säkerhet på skjutbanor uppdaterade

Premium

Den samlade skytterörelsen har nu enats om skrivningarna i 2020 års säkerhetsbestämmelser för civilt skytte, den så kallade SäkB. Jägareförbundet är ett av de tio förbund som står bakom bestämmelserna.

Arbetet med att ta fram den nya SäkB har bedrivits parallellt med Polisens ansträngningar att uppdatera myndighetsföreskrifterna för skjutbanor. Detta innebär att arbetet tagit längre tid än planerat.

Polismyndigheten ämnar ta fram ett eget säkerhetsreglemente för skjutbanor, istället för SäkB, som en del av den kommande föreskriften för skjutbanorna.

 

Polisen avgör

Polisens arbete med sina egna förskrifter bedöms inte vara klart förrän tidigast under slutet av 2021 och det kan mycket väl dröja längre än så.

Det är därför skytterörelsens ambition att SäkB 2020 ska ha betydelse för besiktningarna av skjutbanorna framöver. Emellertid är det Polisen som beslutande myndighet som har det avgörande inflytandet över besiktningarna och vilket protokoll som används.

 

Kan laddas ner

Den nya SäkB 2020 finns att ladda ner på Skyttesportförbundets hemsida.

Jägareförbundet kommer att inom kort komma ut med mer detaljerad information till skytteföreningarna om de större förändringarna i 2020 års upplaga och viktiga nyheter att ta hänsyn till i verksamheten.

Bakom SäkB står utöver Svenska Jägareförbundet också Svenska skyttesportförbundet, Svenska skidskytteförbundet, Svenska pistolskytteförbundet, Jägarnas riksförbund, Svenska dynamiska sportskytteförbundet, Svenska mångkampsförbundet, Svenska svartkrutsskyttefederationen, Svenska metallsilhuettförbundet samt Svenska westernskytteförbundet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev