LabRadar mäter till skillnad från traditionella kronografer med hjälp av radar. Foto: Ulf Lindroth

Mät studsarkulans hastighet med radar

Premium

Kronografen LabRadar representerar ett tekniksprång i sin nisch. Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör ger sin syn på prylen i vår webb-tv.

Ulf Lindroth om  LabRadar.

 

Om du vill räkna på din kulbana, lära dig hur ammunitionen påverkas av kruttemperaturen eller bara utvärdera dina handladdade patroner är en kronograf ett utmärkt hjälpmedel. Den mäter kulans hastighet, oftast genom att mäta den tid det tar för kulan att flyga mellan två sensorer. Sådana sensorer kan vara ljuskänsliga, ljudkänsliga eller magnetiska.

LabRadar representerar något nytt. Den mäter med hjälp av radar och ger hastigheter från mynningen ut till som mest 70 meters håll.

 

Mycket exakt

Jag har testat LabRadar mot Magnetospeed vid några tillfällen. Den senare ska alltså enligt kvalificerade testare vara mycket pålitlig. Båda kronograferna har använts samtidigt och mätt varje skott. Ofta är de helt överens och jag minns inte att jag sett den genomsnittliga hastigheten i en serie skilja mer än en meter per sekund mellan de båda. Jag tror det är ett säkert påstående att säga att LabRadar är mycket exakt.

 

Mer läsning

Mer om Labradar hittar du i Svensk Jakts nr 5–2020.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay