fredag 14 juni

Jakt & prylar

Svensk Jakt har testat nio olika membrankängor. Foto: Ulf Lindroth

Test: Så bra är nio membrankängor för jakt

Premium

Skorna är en av jägarens vitala delar. Väldigt ofta sitter det en känga på fötterna och i dag väljer många en membrankänga. Svensk Jakt har testat nio par ur den kategorin under den senaste hösten. Resultaten hittar du här.

Reportaget publicerades första gången i Svensk Jakt nummer 5/2023

I takt med att jakten sträcks ut över kilometrar blir det viktigare och viktigare att skorna är bekväma. Ju tyngre packning och ju besvärligare terräng, desto viktigare med något stadigt och bra på fötterna. Lösningen brukar bli kängor.

Det tål att nämnas att det inte är självklart att det ska vara membrankängor, även om de åtminstone på pappret förväntas hålla fötterna lite torrare. Kängor utan membran kan vara tämligen vattentäta om de är välsmorda och de brukar torka avsevärt snabbare.

Svensk Jakt testar vandringsvänliga jaktstövlar

Men med det sagt kan vi slå fast att det här testet gäller membrankängor. De har en stor marknadsandel och under rätt förutsättningar kan de hålla fötterna relativt torra.

Genom hösten

De praktiska jämförelserna är gjorda under jaktsäsongen 2022–2023. I praktiken tjuvstartade arbetet redan under sensommarens fiskevandringar, genomförda både med och utan tält. Det fortsatte under skogs- och fjälljakter genom hösten, även då med ryggsäck och tält.

Några av kängorna hann även följa med på några av vinterns jakter på dovvilt söderöver. Däremot har ingen av kängorna satts i skidbindningar för vinterjakter i norr. Där passar andra kategorier av skodon och vi får anledning att återkomma till dem framöver.

Svensk Jakt testar regnhattar

Användningen satte fokus på några egenskaper. Kängorna skulle vara bekväma och stadiga vid långa vandringar. De skulle klara fjällbranter och stenskravel och de skulle göra det även i kombination med en tung ryggsäck. De behövde dessutom ha en viss förmåga att klara vadställen och blöta myrar.

Gott intryck

Poängsättningen speglar de kraven. Det betyder att en känga som skulle vara alldeles utmärkt i ett annat sammanhang kan komma till korta mot en som är mer specialiserad för vandring, brant terräng och tung ryggsäck. Lägg det på minnet och ta inte alltför hårt på poängen ifall dina behov är annorlunda.

Svensk Jakt testar skotorkar

Läs omdömet för respektive känga. Där kommenterar vi andra styrkor och egenskaper och tipsar om lämpliga användningsområden. Om testet till exempel gällt kängor för smygjakt hade den slutliga resultatlistan sett lite annorlunda ut.

Varierande poäng

Poängen varierar alltså, men likafullt har kängorna gett ett gott intryck över lag.

Vilken är den bästa jaktkängan – vi har testat!

Samtliga har varit bekväma med rätt sockar och lagom hårt åtsnörda, åtminstone i normal terräng med lätt last. De som varit rymliga runt tårna har haft fördel kalla dagar och de med styvare sulor och mer stadga har varit vassast i brant terräng med last, men det finns ingen av de här kängorna vi behöver avråda från. Vilken som passar dig bäst beror (förutom storlek och läst) på var, när och hur du tänker använda dem.

Ladda hem testet som pdf

Läs testet här

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay