onsdag 17 april

Jakt & prylar

Svensk Jakt har testat sju olika skotorkar. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar skotorkar

Premium

Blöta fötter är en del av jägarens verklighet, oavsett val av skodon. Som alla vet börjar nästa jaktdag bäst med torra skor, så många jägare investerar i en skotork.
Vi har testat sju alternativ som arbetar med olika tekniska lösningar. Testet finns även att läsa i Svensk Jakts decembernummer.

Kängor håller bättre om de får torka mellan användningarna. Fötterna mår också bra av att få börja nästa jaktdag torra. Men det räcker långt ifrån alltid att bara ställa skorna i hallen på kvällen och hoppas att rumstemperaturen ska göra jobbet. Ett par riktigt blöta membrankängor kan behöva fem–sex dagar för att torka om de bara lämnas på golvet i hallen.

Svensk Jakt testar jaktkläder med extra dimension

Man kan förstås experimentera eller tillgripa gamla husmorsknep. Tidningspapper nedstoppat i skorna kan dra ut en del fukt. Står skorna på ett element eller intill en kamin torkar de ganska snabbt, men samtidigt är risken överhängande att värmen skadar materialet. För att inte tala om den gamla värmeljusmetoden.

Moderna skotorkar är en långt bättre lösning. De kan i regel torka dina skodon i tid för nästa jaktdag, de arbetar med rimliga temperaturer och jämfört med priserna på kängor och stövlar är de rätt så billiga.

Olika tekniska lösningar

Vi har testat sju olika modeller. Det finns långt fler på marknaden, men de här representerar olika tekniska lösningar på problemet med skotorkning och flera av dem marknadsförs mot jägare.

Svensk Jakt testar jaktmössor för vinterbruk

Skillnaden i prestanda är stor. Vissa torkar klarar en genomblöt membrankänga på kort tid, andra är mest lämpade för lätt fuktiga skodon. Men de mest effektiva är också bullrigast och fyller rummet med en tydlig doft av skotorkning. De som arbetar med lägre effekt är däremot tysta, diskreta och oftast billiga. De har sin plats, och i ett hushåll med olika slags skor i varierande grad av fuktmättnad kan två olika torkar vara något att överväga.

Ökar livslängden

Det krävs nämligen inte så väldigt mycket god vilja för att klassa skotorkar som investeringar. Inte bara för att fötterna uppskattar torra skor, utan också för att torkning mellan användningar kan öka livslängden på dina dyra skodon.

Ladda hem som pdf

Test av skotorkar

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay