Svensk Jakt testar termiskt på kikarsiktet
PremiumMörkersikten är tillåtna på vildsvinsjakt i Sverige sedan ett par år. Flera traditionella optiktillverkare har klivit på tåget, inte minst med termiska enheter som frontmonteras på vanliga kikarsikten. Svensk Jakt har har testat några av dem.
När mörkersikten tilläts för vildsvinsjakt gick de snabbt från udda marginalprodukter till storsäljare. Det fanns förstås redan olika beprövade tekniska lösningar, men ett snabbt växande intresse från jägare i många länder har fortsatt att driva både utveckling och utbud.
Lagen talar om elektroniska bildförstärkare och bildomvandlare, värmekameror och rörlig belysning.
Värmekameror innefattar det vi räknar som termisk optik. Även om just den tekniken begränsas i regelverket och bara får användas vid vildsvinsjakt i öppen terräng eller vid åtel, så har den blivit mycket populär.
Förklaringen är förstås att termisk optik är effektiv. Värmesignaturen gör det lätt att upptäcka vilt och på måttliga avstånd är bildkvaliteten i regel tillräckligt bra.
Fler tillverkare på marknaden
Marknaden dominerades inledningsvis av tillverkare som specialiserat sig på mörkersikten. Men de traditionella optiktillverkarna har tagit upp kampen och erbjuder nu egna modeller.
Det väcker intressanta frågor. Är de lika bra på mjukvara och sensorer som de är på glas och optiska lösningar? Kan de mäta sig med specialisterna på termisk optik?
Vi tittar närmare på den saken här. Av praktiska skäl har vi gjort två begränsningar av testet. Den första är att vi bara testar frontmonterade termiska enheter, ”clip-on”. Alltså sådana som fästs framtill på ett vanligt kikarsikte. Den andra är att vi begränsar oss till att i första hand testa termiska produkter från etablerade optiktillverkare.
Som referens har vi tagit med ett par produkter från mer renodlade tillverkare av termiska sikten. Pulsar har länge haft en mycket stark ställning på marknaden och Hikmicro levererar komponenter till flera tillverkare i branschen.
Bildkvaliteten viktig
Vi har valt att inte lista tekniska specifikationer. Den intresserade hittar lätt uppgifter om pixlar, värmekänslighet
och annat på nätet. Sådana egenskaper bör också få genomslag när bildkvaliteten bedöms. Vi har kunnat jämföra i praktiken och fokuserar därför på de resultaten.
Som vanligt kan ett sådant här test bara ge dig pusselbitar. Är du i valet och kvalet mellan olika termiska enheter behöver du fundera på vilka egenskaper vi poängsatt och om du skulle ha viktat dem på samma sätt.
Läs testet här
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.