söndag 26 maj

Jakt & prylar

Gediget researcharbete om vargens återkomst

Hur kunde en i Sverige utplånad vargstam plötsligt ”återuppstå ur tomma intet” i gränslandet mellan Värmland, Dalarna och Norge vid 1980-talets början?

Den frågan har diskuterat och debatterats i många år. Det saknas inte människor som säger sig vara säkra på att vargar satts ut illegalt, vilket därmed satte fart på vargstammens tillväxt i vårt land. Några hållbara bevis för den teorin väntar dock ännu på att presenteras.

Vargens återkomst

Inte heller dokumentärfilmen Vargens återkomst – den okända historien, av Guldbaggebelönade filmaren Ulla-Carin Grafström och journalisten Leif Andersson, kan presentera några sådana bevis. Några sådana anspråk gör heller inte Grafström och Andersson med sin drygt timslånga dokumentärfilm. Det de åstadkommit är på intet sätt mindre värt för det. Snarare tvärtom.

Imponerande grävarbete

Ett minst sagt gediget researcharbete ligger bakom filmen. Leif Andersson, numera frilansjournalist (i transparensens namn ska nämnas han regelbundet medverkar i Svensk Jakt), har under flera decennier följt och bevakat vargfrågan.

Det grävarbete som Andersson genomfört i allehanda arkiv, för att leta upp dokument som visar hur ”Projekt Varg” initierades vid 1970-talets början och historien därefter, är imponerande.

Nya uppgifter

I filmen, som även innehåller intervjuer med många av de människor som varit involverade i projektet, får vi ta del av flera aldrig tidigare publicerade uppgifter i frågan. Även om filmen inte ger några slutgiltiga bevis för att utsättning av varg genomfördes, så kommer vi ändå några steg närmare sanningen om vad som egentligen hände för drygt 40 år sedan.

Kan streamas

Dokumentären Vargens återkomst – den okända historien är synnerligen sevärd för alla och envar med minsta minsta intresse för att förstå vargens moderna historia i Sverige. Den kan streamas via wolfgate.se för 100 kronor.

Trailer för filmen Vargens återkomst – den okända historien.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay