måndag 15 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 22 maj 2020 - 08:44

Älg från Stornorrfors, Umeå. Foto: Kjell Danell

Älgberättelser – del 3: Hällristningar

Premium

Intresset för älgen tycks vara evigt – åtminstone i den svenska jägarkåren. Kjell Danell, professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet och författare till flera böcker om jakten och dess historia, har botaniserat i ämnet älgen. Resultatet: en artikelserie i åtta delar om älgens och älgjaktens historia.

Hällristningarna är inte ristade utan inhuggna med sten eller järn. De påträffas ofta där kustlinjen låg under stenåldern och inte sällan vid strömmande vatten där jakten och fisket var gott.

Från Sverige har ristningar rapporterats från fler än 10.000 platser. Norge har några tusen och Danmark några hundra. De tidigaste gjordes av stenåldersjägare och konsthantverket togs sen över av bönder.

Rika fyndplatser är Nämforsen i Ångermanland och Tanum i Bohuslän. I norra Sverige hittar man främst ristningar med älg, ren, hund och fisk medan det i söder mest är skepp, fiskeredskap, geometriska figurer och människor.

 

”Var det bara tidsfördriv eller hade de en andlig eller magisk betydelse?”

 

I norra Sverige är älgen ett vanligt objekt och då är det ofta hornlösa djur, vilket beror på att älgen var lättast att komma åt under vårvintern och då saknade den horn. De fångades i gropar, skidades eller sprangs i kapp på skarsnön och dödades med hugg och slag.

Eftersom figurerna gjordes under lång tid är konststilarna många, liksom tolkningarna av vad de betyder och varför de gjordes. Var det bara tidsfördriv eller hade de en andlig eller magisk betydelse? Vi lär nog aldrig få svar utan vi får låta fantasin flöda när vi väl tar oss tid att betrakta dem.

Vid Nämforsen finns omkring 2.300 figurer på fastlandet och öarna. Ristningarna är gjorda under en följd av år. Arkeologerna har visat att det funnits människor i området under 6.000 år.

 

”Har man tur och lite förmåga att gissa ungefär var människorna höll till i landskapet för flera tusen år sedan kan man säkert hitta nya hällristningar.”

 

Trakten var en viktig plats för möten, bosättning och kanske också en kultplats. Varför? Jo, vid den tiden gick Bottenhavet långt in i Ångermanland så Nämforsen hade då ett mer strategiskt läge än i dag.

Vid Norrfors kraftverk i Umeälven finns Sveriges nordligaste plats med hällristningar. De upptäcktes 1984 och föreställer älgar, båtar, människofigurer och skål­gropar.
Älgarna är avbildade i profil med vad som tycks likna skelett och organ. De cirka 100 bilderna är mellan 3.000 och 7.000 år gamla, det vill säga samtida med de egyptiska pyramiderna.

Har man tur och lite förmåga att gissa ungefär var människorna höll till i landskapet för flera tusen år sedan kan man säkert hitta nya hällristningar. Ett sätt är att söka med ficklampa på natten för då framträder de tydligare än i solljus.

 

Kjell Danell

kjell.danell@slu.se

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay