onsdag 10 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 21 maj 2020 - 08:30

”Älgen” i boktryckaren Aldus Manutius verk Commentari efter Caesars beskrivning (1575). Ur Det stora djuret (1996) av Apollonius Menabenus med flera.

Älgberättelser – del 2: Caesar hade fel om älgen

Premium

Intresset för älgen tycks vara evigt – åtminstone i den svenska jägarkåren. Kjell Danell, professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet och författare till flera böcker om jakten och dess historia, har botaniserat i ämnet älgen. Resultatet: en artikelserie i åtta delar om älgens och älgjaktens historia.

Den första gången som ”alces” nämns i den västerländska litteraturen är i boken Kriget i Gallien av Julius Caesar omkring år 50 före Kristus. Boken bygger på hans anteckningar från bataljerna, vilka gjorde Gallien till en egen provins inom det romerska väldet.

Beskrivningen av ”älgen” är vag och det är oklart om den grundades på vad han sett eller hört:
”Den har ett utseende och en skiftande fäll, som i hög grad liknar stengetens. … de saknar leder i benen. Därför lägger de sig inte ned för att sova. Om de av någon olyckshändelse blir kullslagna, kan de inte resa sig eller ens ta sig upp från marken. De använder träd som viloplatser. Mot dem tar de stöd och sover så i lutande ställning. Jägarna brukar följa spåren till deras sovplatser. Därefter kapar de rötterna på alla träd där eller också sågar de genom stammarna, men endast så att träden står upp. När älgarna som vanligt lutar sig mot träden, fäller de dem genom sin tyngd, och faller själva samtidigt själva till marken.”

 

”Älgen var mycket snabb och att den hängande överläppen var så stor att älgen måste gå baklänges när den betade.”

 

Plinius den äldre, som dog vid Vesuvius utbrott år 79 efter Kristus, återgav ungefär samma bild i sin Historia Naturalis, men med några tillägg. Exempelvis att älgen var mycket snabb och att den hängande överläppen var så stor att älgen måste gå baklänges när den betade.

Först på 1500-talet kom en mer korrekt bild av älgen i den internationella vetenskapliga litteraturen. I Sverige levde Caesars tokigheter kvar ytterligare några hundra år. Varför? Alla borde ju ha sett en älg.

Under tidigt 1800-tal var älgen nästan utrotad i Sverige och kvar fanns några bestånd i landets södra delar. I norr var den helt borta under några mansåldrar, men återkom efter fredningarna.

 

”Kanske var det prästerna, som läst de gamla latinska författarna under studietiden i Uppsala, som berättade om det nya djuret när det först visade sig på trakten.”

 

I mitten av 1800-talet hade den nått Ångermanland och Jämtland. Då rapporterades från Grundsunda i Ångermanland att den urgamla germanska sägnen om älgens styva ben och hur man skulle fånga den levde kvar.

Kanske var det prästerna, som läst de gamla latinska författarna under studietiden i Uppsala, som berättade om det nya djuret när det först visade sig på trakten.
Kanske var det under kafferepen med församlingsborna?

 

Kjell Danell

kjell.danell@slu.se

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay