Det allra bästa är att med sågens hjälp stumpa upp det gamla jakttornet och göra en ordentlig brasa av skräpet. Foto: Bernt Karlsson

Riv, kapa och bränn rangliga älgtorn

Premium

Gamla, rangliga jakttorn och medelålders eller äldre jägare är en dålig kombination. Därom vittnar skadeanmälningarna till jägarförsäkringen. Att jaktlaget förfogar över stabila, rejäla jakttorn är därför en viktig säkerhetsfaktor.

När det nya jakttornet väl kommit på plats är det en god idé att slå omkull det gamla. Foto: Bernt Karlsson

Vi jägare behöver våra jakttorn eller skjutlavar av flera anledningar. Framför allt av säkerhetsskäl. Vid allt kulskytte – men särskilt i flack terräng och under gemensamhetsjakt – är det viktigt att komma upp en bit så att man skjuter ner mot marken och kan använda den som kulfång.

Ett jakttorn gör också att man blir mindre beroende av vindförhållandena. Sitter man högt lokaliseras vittringen till högre luftlager och stryker för det mesta over det område man bevakar.

Från ett jakttorn har man dessutom god överblick.

 

Bra på att bygga

Utanför jakttid kan ett jakttorn också användas för fotografering eller viltstudier. Ett par skymnings- eller gryningstimmar i jakttorn utplacerade På strategiska punkter i markerna kan skänka oförglömliga upplevelser och man får också en god inblick i hur det är beställt med viltstammarna.

Det finns många modeller av jakttorn eller skjutlavar, och jägarna är i allmänhet duktiga på att bygga sådana. Men jakttornens livslängd ute i Guds fria natur är tämligen kort. Sol, vind och vatten tär på träet. Redan efter några år kan en översyn vara av nöden.

Jakttornets svaga punkt är stegen. När alla stegpinnarna bytts ut är turen vanligen kommen till golvet. När även det lagats eller förnyats brukar man i allmänhet göra den iakttagelsen att spikarna fäster dåligt i underlaget. Dagen närmar sig nu snabbt när det gamla jakttornet behöver ersättas med ett helt nytt.

Det är då lätt hänt att det nya tornet bara hamnar ett stycke bort, medan det gamla tornet får stå kvar som någon sorts byggnadsminne.

För om vi jägare är duktiga på att spika och bygga nytt, så är vi desto sämre på att underhålla och utmönstra gamla jakttorn. De får hänga med så länge de förmår stå upprätt, oavsett skick.

 

Den som förser sin skjutlave med en sådan här skylt kan vara garderad om någon obehörig skulle få för sig att klättra upp i det.

Viktig säkerhetsfaktor

Skadeanmälningarna till jägarförsäkringen skvallrar också om denna vår oförmåga. Skadehändelser vid på- och avstigning i jakttorn är alltför vanliga.

Att förfoga över stabila, rejäla jakttorn inom ett jaktlag är därför en lika viktig säkerhetsfaktor som någonting annat.

Det är också viktigt att inte låta gamla uttjänta jakttorn stå kvar. Förutom att de förfular markerna utgör de en säkerhetsrisk för alla och envar som kan få för sig att bestiga desamma. I mer tätbefolkade trakter finns det ju dessutom alltid risk att permanenta jakttorn kan missbrukas av obehöriga.

Gamla jakttorn som inte längre används bör därför slås omkull, spikrensas, stumpas upp med hjälp av såg och sedan helt enkelt brännas upp. Skulle man ha missat någon spik så försvinner den fort när det börjar gro i askan.

Ett sätt att förlänga jakttornets livslängd är naturligtvis att bygga med impregnerat virke. Sådana torn står stadigt i många får. Nackdelen är att kostnaden för tornbygget då också skjuter i höjden. Tänk även på att tryckimpregnerat virke inte ska eldas upp.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay