fredag 29 mars

Jakt & prylar

Leica Geovid Pro 10x32.

Leica Geovid Pro 10×32. Foto: Ulf Lindroth

Lindroth testar – Leica utmanar om mätartronen

PremiumTV

Leicas avståndsmätare har länge tillhört ­branschens bästa. Men de har begränsats av en svaghet i fråga om mätningar i snöfall.
Nya ­Leica Geovid Pro 32 har uppgetts klara det ­bättre och avståndsmätarnas toppstrid är mycket riktigt jämnare än på länge.

Ulf Lindroth om Leica Geovid Pro 32.

 

Den uppmärksamme läsaren har märkt att jag lägger stor vikt vid hur en avståndsmätare presterar under vinterförhållanden. Det beror dels på att några av våra mest precisionsberoende jaktformer är vinterjakter, dels på att avståndsmätare presterar mycket olika i vinterförhållanden.

Lindroth tipsar om fyra vägar till hög precision

Mätning i snöfall har inte varit Leicamätarnas starka sida. Men Leica Geovid Pro 32 uppges ha en nyutvecklad laserenhet som ska klara detta bättre. Det är spännande, för mätaren har en rad andra intressanta egenskaper som utmanar toppkonkurrenterna.

Till en mätpunkt

Objektivdiametern 32 millimeter ger ett smidigt format. Geovid Pro 32 kan hjälpa dig att navigera till en mätpunkt och har en bra inbyggd ballistiklösning, Applied Ballistics Ultralight med möjlighet att uppgradera till Applied Ballistics Elite. Du kan knappa in vind via avståndsmätaren och få en vindkorrektion, förutsatt att du har bluetoothförbindelse. Lufttryck och temperatur mäter enheten själv och lägger in i beräkningen.

Optisk kvalitet

Även optiskt är den nya mätaren utmärkt. Jag har jämfört Leican med en Swarovski EL Range TA, som jag baserat på tidigare tester anser vara en toppkonkurrent.

Synfältet är i princip likvärdigt. Så vitt jag kan bedöma har Swarovskin kanske en decimeter större synfält om man tittar genom bara den ena tuben på 100 meter. Tittar man genom båda är det svårt att se någon skillnad.

Noggrannhet

När det gäller navigering är precisionen förstås god i fråga om avstånd till målet, där avståndsmätarens noggrannhet avgör. Leican utlovar ett mätfel på maximalt 23 centimeter ut till 200 meter. Navigeringens precision i sidled är däremot beroende av hur väl du kalibrerat kompassen i avståndsmätaren, precis som hos Swarovski eller i olika gps-enheter.

Komptetent i regn

Återstår den stora frågan – hur står den sig i snöfall? På grund av årstiden fick regn duga. Vid mättillfället var regnet måttligt och en lång rad mätningar gjordes mot tallar och stora stenar. Geovid Pro ställdes återigen mot Swarovski EL Range TA, som visat sig vara relativt bra på att mäta i snöfall.

Svensk Jakt testar smidiga avståndsmätare

En tall på cirka 930 meter visade sig vara en lagom utmaning. Så fort regnet lättade lite klarade båda mätarna i princip varje mätning. När det tilltog fick båda mätarna svårt, men klarade enstaka mätningar. Resultatet var i allt väsentligt oavgjort.

Regn är förvisso inte snö, men resultatet var ändå intressant. Leican gav en toppkonkurrent en jämn match i nederbörd, vilket jag inte sett tidigare.

Tronen inom räckhåll

Många har hållit Leicas avståndsmätare högt genom åren. Om Leica Geovid Pro visar sig vara lika bra i snöfall som i regn – vilket nog är troligt – får jag ansluta mig till kören. I så fall utmanar deras nya modell på allvar om toppositionen bland avståndsmätare för vinterns precisionsjakter. Klarar sedan batteriet sträng kyla som utlovat, då är tronen inom räckhåll.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay