onsdag 17 april

Jakt & prylar

[cycloneslider id=”slide-20397″]

Unika bilder: Älgarnas vårting

När den första grönskan kommer på åkrarna i mitten av maj månad händer det.
Vad beror detta fenomen på?

Varje år samlas de på den kilometerlånga åkern norr om Värnamo. Där kommer älgarna dit i skymningen och betar av det saftiga gräset. Det kan vara flockar på 10–15 älgar. Jag har hört att det någon kväll varit så många som 35 älgar på vårbete här. Vad beror detta fenomen på?
Min egen fundering är att strax väster om den stora åkern passerar Europaväg 4 (E4). Innan viltstängslen sattes upp på den hårt trafikerade vägen kan det ha varit en gammal vandringsled här för älgarna och västerut mot Store Mosse nationalpark. När viltstängslet kom till blev det stopp här för djuren. Kanske det är därför det samlas så mycket älgar här?

Vårting för älgar
Det liknar ett gammalt vårting för älgar. När jag satt och fotospanade den här kvällen efter älgarna kom det ut ur skogen ett långt led med älgar. De delade på sig ute på åkern för att beta. Efter någon timme började de bli oroliga och tittade mot väster. Där långt bort såg jag i kikaren två gentlemän sakta promenerande mot mig. De spanade efter älg.
Älgarna började samlas i en ring och sen ställde de upp dig på ett långt led. Där stod de en lång stund och väntade. Ur ledet klev det fram en stor älgko. Hon ställde sig sex, sju meter framför gruppen och sedan travade de iväg in mot skogen.
Tack vara de två gentlemännen som kom, fick jag uppleva denna annorlunda naturupplevelse.

Leif Palm

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay