Att den stora älgtjuren väckte uppmärksamhet förstår man av att det gjordes ansträngningar att ta spännande bilder i efterhand. Eric Gustafsson har tydligen tagit vad som stod närmast, för det ser ut som att han riktar en hagelbössa mot bogmontaget som någon håller fram i buskarna. Foto: Okänd

Sensationell älgtjur försvann ur sikte

Har någon sett älgtjuren på bilden här intill? Eller, rättare sagt, bogmontaget av den? Tjuren fälldes i Kårestad öster om Växjö så tidigt som 1931. Då var det glest mellan älgarna i Kronobergs län. En älgtjur av den här kalibern var en sensation.

Kurt Skårner i Skårtaryd har en spännande historia att berätta. Om sin pappa Eric Gustafsson som sköt en så stor älgtjur att den skulle väckt uppmärksamhet även idag – en 21-taggare!

– Tjuren sköts i Kårestad som ligger en liten bit från vår gård. Pappa hade kommit med på jakten där, och eftersom han var en intresserad jägare tog han alla chanser att komma ut.

 

”Det var lite knepigt med det nya siktet, men han sa efteråt att han kom så långt att han trodde sig kunna ha träffat ett av de där löven.”

 

Med en ny Husqvarnastudsare, på bössmakarens inrådan försedd med ett så kallat dubbelt v-sikte, tog den då 35-årige Eric sitt pass i besittning den där tidiga höstmorgonen.

Eftersom han var ovan vid studsaren satt han och provsiktade på fallande löv.

– Det var lite knepigt med det nya siktet, men han sa efteråt att han kom så långt att han trodde sig kunna ha träffat ett av de där löven, berättar Kurt Skårner.

 

Påskjuten tidigare

Istället kom något betydligt större framför bösspipan. I en bara ett par meter bred glänta passerade plötsligt älgen med stort Ä. Eric Gustafsson hann med i svängarna och tjuren föll på platsen.

– Det var en rejäl bit som fler hade varit ute efter. När den slaktades upp påträffades tre inbäddade brennekekulor. En i ytterhöljet på lungan, en i maghålan och en i ett lår, säger Kurt Skårner.

Hans pappa berättade att tjuren hade setts redan året innan då den var mager och eländig. Kanske var den sådan på grund av en påskjutning, men att den lyckades återhämta sig, gissar Kurt Skårner.

 

”Det var en rejäl bit som fler hade varit ute efter.”

 

– I vilket fall blev det diskussion om köttet. Det fanns de som tyckte att tjuren skulle grävas ner. Men den styckades och delades och pappa sa senare att det var det bästa kött han ätit eftersom det var nyproducerat, skrattar Kurt.

 

Försvann till Alvesta

Trofén måste naturligtvis tas om hand. Det blev ett bogmontage som med nöd kunde hänga på väggen i huset.

– I den gamla mangårdsbyggnaden var det inte mer än 2.13 till tak. Pappa hade den i arbetsrummet med ett bord under. När han satt med någon bekant där var det precis att grogglaset fick plats under mulen.

Med tiden tröttnade Kurts pappa, och inte minst hans mamma, på den stora trofén. En veterinär Hessler från Alvesta som ofta besökte gården för att se om djuren, hade visat intresse för den vackra älgtjuren.

 

”Pappa hade den i arbetsrummet med ett bord under. När han satt med någon bekant där var det precis att grogglaset fick plats under mulen.”

 

– Han hade sagt att den skulle passa på hans mottagning, så han fick med sig den. Jag skulle tro att det var i mitten på 40-talet. Vad som hände med älgen efter att Hessler gick bort vet jag inte, men den kan ha hamnat hos veterinärens son någonstans i Halland. Jag har gjort en del efterforskningar men de har inte lett någonstans, säger Kurt Skårner.

 

Pappa på väggen

Där kunde historien tagit slut, men så för några år sedan besökte Kurt och hans fru lantbruksmuseet i Alvesta där de hade en särskild utställning.

– Döm om min förvåning när jag i trappan upp till andra våningen fick se två förstoringar av min pappa och hans älg. Det var ett särskilt ögonblick, måste jag säga.

Kurt talade med museiintendenten, berättade historien, och fick löfte om att få förstoringarna så snart utställningen var avslutad. Han lånade i sin tur ut bilderna till Kronobergs jaktvårdskonsulent Elias Turesson för att användas i lämpligt sammanhang. Och det är på det sättet de gamla fotografierna nått Svensk Jakt.

 

Bredare än en bil

Hur stor var då tjuren? Av allt att döma håller den medalj. Bilden visar att utlägget är bredare än bilen, och det borde därmed vara omkring en och en halv meter.

– Jag skulle gärna vilja veta vad som hände med trofén. För att få historien komplett och för att få trofén bedömd av en hornmätare.

Detsamma tycker Elias Turesson.

– Kurt har en fantastisk historia kring den här tjuren, och det vore både roligt och spännande att få mäta det hornet, säger han.

 

”Jag skulle gärna vilja veta vad som hände med trofén. För att få historien komplett och för att få trofén bedömd av en hornmätare.”

 

Så, är det någon där ute som har mer att berätta om den magnifika älgtjuren som fälldes i Kårestad 1931, hör av dig till Kurt, Elias eller till Svensk Jakts redaktion.

 

Tjuren sköts 1931 i Kårestad öster om Växjö. Att skjuta en älg på den tiden var ovanligt, att få en tjur av den här storleken var en sensation. Utlägget är rejält. Hornen är bredare än bilen. Foto: Okänd

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay