tisdag 25 juni

Jakt & prylar

Publicerad 20 augusti 2018 - 08:48

Albin Björnudd med guldtjuren han fällde förra jaktäsongen. Foto: Privat

Albin Björnudd med guldtjuren han fällde förra jaktäsongen. Foto: Privat

Pass 9 gav guldtjurar för både far och son

Ibland är det bara så att allt stämmer. Det som jag ska berätta nu hände under älgjakten hösten 2017 inom Vännäsby viltvårdsområde.
Eftersom vi sedan en tid tillbaka hade fyllt vår licens väntade vi alla på den kommande avlysningsjakten som skulle inledas onsdagen den 1 november.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

Det började egentligen redan på kvällen den sista oktober då jag tog en kaffe hos en av jaktlagets medlemmar Åke Andersson. Jag tog upp frågan om var han trodde det skulle vara bäst att inleda morgondagens älgjakt. Såg på hans luriga min att han hade sett eller visste något som jag inte kände till. Efter några klunkar kaffe berättade han att det visat sig en större skoveltjur efter E:12 an nära Stennäs några timmar tidigare. Vi diskuterade då att vi med denna pulshöjande vetskap knappast kunde inleda jakten någon annanstans än i Stennäs.

 

Uppsiktsjakt

Följande morgon placerade vi ut oss på våra pass i detta jaktområde. Min dotter Lovisa skulle uppsiktsjaga med sin farfar Lasse på pass 8 (Lillmyran) på gränsen mot Nilsland, vilket egentligen är mitt pass.

Eftersom de aldrig varit till passet tidigare fick jag guida dem dit och jag tog sedan långa kliv för att hinna till mitt eget, för dagen, lånade pass. Det är Kjells specialpass.
Jag upptäckte stora spår i nysnön efter en ensam, vuxen älg som just språngat i riktning från pass 8. Efter att gångarna fått upp några älgar kom en ko tätt följd av sina två kalvar som passerade mig där jag står på en myrstack.

Den ena kalven blev kvar hos mig.

I samma veva rapporterade Curt-Eilert via radion att han passerade av en större skoveltjur som drog ut ur såten.

 

Imponerades av storleken

Jakten bryts och vi samlades och drog ut kalven till den väntande släpvagnen. När vi åkte ut ur jaktområdet passerade vi platsen där skoveltjuren korsat skogsbilvägen, vi stannade och gick ut och betraktade klövavtrycken och imponerades av dess storlek.

När vi återigen var på väg mot slakteriet kom det helt plötsligt upp en gigantisk skoveltjur med en imponerande hornkrona framför bilen. Jag pallnitade och tjuren stannade för ett uns av ett ögonblick upp mitt på E12:an för att sedan dra iväg in i den stora skyddande granskogen.

 

”Men då finns det ju ändå en liten chans”

 

Ett hoppfullt utrop hördes då från baksätet: ”Den måste vi jaga på när vi är klara med kalven!”

Jag försökte förklara för min unge opportunistiske son, 18 årige Albin, att en älg av den kalibern har blivit så stor just för att den besitter speciella kunskaper som visar sig just på det sättet att de har en enastående förmåga att undgå alla typer av förföljare. Sedan förklarade jag att om tjuren fortsätter 300 meter till i samma riktning så har den passerat byarået med allt vad det innebär. Jag försökte förklara hur utsiktslöst det vore att ens försöka. ”Det är typ en procents chans att vi fäller den” och eftersom vi för dagen var 13 jägare fyllde jag på med att: ”en trettondelsprocent, alltså!”

Jag hörde då i samma veva en liten tjejröst från andra hörnet av baksätet: ”Men då finns det ju ändå en liten chans”

 

Testade Brattliden

Vi flådde kalven, fikade och småpratade om fortsättningen på jaktdagen. Det beslutades att vi ska prova Brattliden, ett område långt från tjurobsen men i alla fall ligger det ungefärligt i den riktning den försvann.

Medan jag skjutsade Lovisa och Lasse till sitt pass gick Albin ned till sitt pass 9, som ligger efter samma rågång som mitt pass 8.

När jag smög förbi honom på väg till mitt pass viskade han att det stod en ensam ko där när han kom. Efter någon halvtimme small ett skott. Sekunder av tystnad följer:

”……Daniel till Albin kom.Jag har skjutit en skoveltjur.”

När vi kom fram till Albin kunde vi konstatera att med bara en trettondelsprocent kan man komma ganska långt! För just 13-taggar är det vi räknar till på den skovel som sticker upp!

 

Guld!

Den här guldtjuren fällde pappa Thomas Björnudd i 50 meter från sonen Albins tjur.

Den här guldtjuren fällde pappa Thomas Björnudd i 50 meter från sonen Albins tjur.

Nu är hornen mätta, 126,3 centimmeter var utlägget och det höll guldklass med sina 324 poäng. Den hade 13 respektive 10 taggar på sina fina skovlar, betydligt större än den guldtjur som jag själv tre år tidigare fick nedlägga 50 meter från platsen där Albins första guldoxe låg. Men det är en helt annan berättelse.

De två följande dagarna av denna avlysningsjakt fick jag fälla ytterligare en tjur, en udda 14-taggare och Albin sköt ytterligare en ko. De två senaste jaktsäsongerna har jaktlyckan varit god för mig och Albin då vi som passare lyckats fälla 29 älgar tillsammans. I morgon är det dock bock som står på dagordningen i familjens jaktkalender.

Att just lillasyrran och farfar ovetandes skrämmer storoxen ur dess lega vid sjutiden på morgonen och den går i pass fyra kilometer därifrån hos storebror, utan att den blivit jagad en endaste meter cirka sex timmar senare måste snarare betraktas som en chans på miljonen än ”en trettondelsprocent”.

 

Thomas Björnudd

Berätta om din jakt

Har du också varit med om en fin jaktupplevelse? Mejla i så fall text och bilder till webbredaktionen@svenskjakt.se så kan ditt bidrag komma att publiceras på Svenskjakt.se.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Vapen till salu på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Jaktmarker på Annonstorget

  Jägartips
  Tipsen du inte kan vara utan
  Lindroth testar vapen
  Ulf Lindroth testar och tipsar
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  Läsarnas jakter
  Läs om läsarnas jaktlycka

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay