fredag 14 juni

Jakt & prylar

Den avbrutna älgtaggen som den hittades vid flåning av skallen. Den var inbäddad i en bula av var. Foto: Roger Johansson

En tagg rakt in i älghuvudet

Roger Johansson från Djäkneböle, Umeå, blev rätt förvånad när han flådde älgskallen för att preparera älghornet. Rakt ner i huvudet strax ovanför rosenkransen på vänstra sidan, satt en elva centimeter lång avbruten älgtagg.

Den 31 oktober fällde Roger Johansson en älgtjur med en slaktvikt på 225 kilo. Under arbetet med att flå älghuvudet hittade han en bula stor som en golfboll ovanför vänstra rosenkransen. Det syntes ingenting på skallen innan den var flådd.

 

Varit i strid

– Jag trodde först att det var något svampartat, men såg sedan att bulan bestod av var. Inuti bulan fanns en elva centimeter lång avbruten tagg från en annan älg, berättar Roger Johansson.

– Älgtjuren fälldes inte så långt efter brunsten. Den hade varit i strid med en annan tjur helt klart. Jag gjorde en åldersbedömning med tandsnittning och tjuren var tre år gammal. Den var i normalt hull för en tjur efter brunsten och hade inget avvikande i beteendet, säger Roger Johansson.

 

Älghornet monterat med den avbrutna taggen placerad så likt som möjligt, som den satt instucken i älghuvudet. Foto: Anja Kjelsson

Nu är älghornet monterat med den avbrutna taggen placerad så likt som möjligt, så som den satt instucken i älghuvudet.

– En klart annorlunda och en helt unik trofé, konstaterar Roger.

 

Anja Kjellsson

Jaktvårdskonsulent Västerbotten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay