måndag 20 maj

Jakt & prylar

[cycloneslider id=”vitt-radjur”]

Helvitt rådjur fångat på bild

I 40 år har Lennart Johanzon naturfotograferat. Nu har han för första gången fått ett helvitt rådjur på bild!

– Bilderna är tagna i ösregn på ett fält vid Snårarp utanför Kristianstad i Skåne den 18 mars klockan 06.15. Det är första gången under min 40 år som naturfotograf jag sett ett vitt rådjur. Jag har heller aldrig hört talas om något här i trakten, berättar Lennart Johanzon för Svensk Jakt.

 

Förmodligen inte albino

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, bekräftar att det är ovanligt med vita rådjur.

– Vi har ingen statistik men det är sällan vi får rapporter om vita rådjur, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär vid SVA.

Enligt Erik Ågren är rådjuret förmodligen inte albino, även om det naturligtvis kan vara det. Leucism kallas istället fenomenet med till exempel de vita älgarna och det kan före­komma även hos andra ­arter, inklusive rådjur. Det innebär att djuret kan producera färgämnet melanin, men inte lagra det. Albinism innebär att pigmentet inte produceras alls.

Om rådjuret på bilderna ändå är albino har det röda ögon, men det är något som inte går att avgöra med hjälp av bilderna.

 

Kan då eventuella avkommor till det vita rådjuret också de få samma ovanliga färg?

– Ja. Rådjuret kan få både normalfärgade och vita avkommor. Det beror på hur dominanta de genetiska anlagen är. Det kan också hoppa över en generation för att sedan åter dyka upp helvita eller tvåfärgade rådjur, säger Erik Ågren.

 

 

 

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrevKul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay