fredag 23 mars

Publicerad 30 augusti 2017 - 06:32

Rejäl första bock för Henrik från Kode. Foto: Privat

Guld på första försöket

Det blev en minst sagt lyckad premiärjakt för Henrik Quarfordt från Kode norr om Göteborg. Premiär i dubbel bemärkelse, första bocken på premiärkvällen, och vilken bock.

Henrik Quarfordt  är 47 år och bosatt i Kode i Kungälvs kommun, cirka 3 mil norr om Göteborg.
Han tog jägarexamen i 20-årsåldern, i mitten på 90-talet men fick aldrig tillgång till jaktmark, först nu mer än 20 år efter avlagd jägarexamen har Henrik fått möjlighet att börja jaga, i närheten av sitt hem.

 

Stora horn?

Henrik är en ödmjuk jägare som inte riktigt har förstått vad han har skjutit för typ av bock. I ett mail till redaktionen frågar han om det verkligen är så att de här hornen är så stora som hans jaktkamrat säger att de är.

Det återstår att se om det faktiskt blir guld men det ser lovande ut.

Svensk Jakt ringer upp Henrik för att höra lite mer om hur det gick till när han fällde sin första bock.

– Den 16 augusti gick vi ut efter jobbet vid 5-tiden, i ett område som heter Aröd, cirka 7 kilometer väster om Kode. Det var perfekta förhållanden, sydvästlig vind rakt emot oss. Vi gick till en liten åker, och satt i skydd av ett buskage med ganska höga buskar och gräs runtomkring, berättar Henrik.

 

Hornen stack upp ur gräset

– Efter en stund fick jag syn på horn som stack upp ur gräset på ungefär 60 meter. Jag såg inte mer än hornen på grund av det höga gräset, bocken gick på andra sidan en gärdsgård men hoppade över till min sida efter en stund.

– Efter det försvann bocken bakom ett stort björnbärsbuskage och där blev han kvar länge, jag hade dock uppsikt åt alla håll så jag visste att han var kvar där.

– Efter en god stund fick jag syn på bocken igen, då var han på väg åt mitt håll, han fortsatte långsamt framåt och försvann då och då. Rätt som det var dök han upp rakt framför mig på cirka 40 meter med nästan hela bredsidan rakt emot mig.

 

220 i puls

– Jag tror att jag hade 220 i puls men jag hade ordentligt skjutstöd så jag la upp bössan och sköt, och skottet tog bra, han gjorde ett skutt, gick fem meter och föll ihop. När vi kom fram sa min jaktkompis att det är en av de större bockar han sett under sina 55 år som jägare.

 

Förmodligen guld

Henrik har nu varit i kontakt med trofébedömaren Tobias Lundgren i Göteborg, Tobias säger att det troligtvis rör sig om en guldbock. Skalle och horn måste dock torka i tre månader innan han kan göra den slutgiltiga mätningen och bedömningen vilket alltså kan ske först efter 16 november.

Vi på Svensk Jakt gratulerar!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Lediga jaktmarker på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   • Blandade jakter med Ontarget

    Följ med på blandade jakter. Drevjakt på älg och vildsvin, bockjakt, rådjursjakt med drever, skyddsjakt på vildsvin och eftersök. (3195) Inlägget Blandade jakter med Ontarget dök först upp på JaktPlay. […]

   • Jakt med pointer och spaniel

    Bertil Mårtenssons pointer Axi har spikat en nyslagen rapphöna. Efter avance och skott blir det jaktcockern Nellys tur att jobba. Ett skolexempel! (189) Inlägget Jakt med pointer och spaniel dök först upp på JaktPlay. […]

   • Unika bilder när lodjur fälls för finsk...

    Se unika bilder på hund och lodjur. Filmat vid lojakt i Ånäset 2016. (3616) Inlägget Unika bilder när lodjur fälls för finsk stövare dök först upp på JaktPlay. […]

   • Se när björn jagar och dödar älg

    Unika bilder när en björn jagar och slår en älg. Filmat i Rätan, Jämtland, den 29 april. (9213) Inlägget Se när björn jagar och dödar älg dök först upp på JaktPlay. […]

   • Отличная охота на дикого...

    Подборка лучших моментов охоты на кабана. (5724) Inlägget Отличная охота на дикого кабана. Видео коллекция хороших выстрелов dök först upp på JaktPlay. […]