tisdag 4 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 14 november 2020 - 08:22

Wilhelm Klingspor med taxen Rut samt Annette Lilliestierna med Speja. Foto: Johan Axelsson & Gerhard Lilliestierna

Naturmålare ordnade drevjakt med tax

En vacker oktoberdag hade vi äran att delta på konstnären Göran Löfwings årliga rådjursjakt på Broddetorp i Västergötland. Dit hade den svenska taxeliten bjudits in för att jaga rådjur på traditionsenligt sätt.

Göran brinner för att föra fram taxen som en mycket duktig jakthund. I oktober bjöd han därför in några av sina jaktkamrater från trakten. Fem hundförare med mycket välmeriterade jakttaxar fanns också på plats: Ubsola Doda, Skaraborgsmästare 2019, med hundförare Maria Nordström, Smen’s Rut, tvåa på nordiska mästerskapen 2016, med Johan Axelsson och Ida Sörensen som hundförare, Jörgen Lindqvist med Lady samt Speja, svensk mästare 2018 och årets jakthund 2019 med ägare och förare Annette Lilliestierna. Niclas Geidvall med Ubsola Fingal var också med.

 

Göran Löfwing har genomgång före jakten. Foto: Gerhard Lilliestierna

Jaktvärden började med genomgång av pass och säkerhet. På plats fanns sju stycken särskilt inbjudna gäster som inte var helt vana att jaga med tax, inklusive ett antal markägare samt hundförarna.

 

Hagelgevär

– I dag är det bara tillåtet med hagelgevär, förklarade Göran, och påpekade skjutavståndet max 25 meter.

Hundarna presenterades och Göran påtalade att vi skulle undvika att skjuta innan vi verkligen hört fina drev. Deltagarna delades in i fyra lag med en hundförare och en markägare, tillika vägvisare, samt två skyttar i varje. Efter en kortare transport till respektive mark ställdes passkyttarna ut och Göran beordrade att samtliga fyra taxar skulle släppas. De släpptes på cirka en kilometers avstånd från varandra i vackert kulturlandskap.

 

Upptag!

Fyra passkyttar under genomgången. Foto: Gerhard Lilliestierna

Snart hördes glada rop från först Maria: ”Doda har tagit upp och driver.” Strax därpå anmälde Johan: ”Rut driver också.” Kort därpå kom också besked om att Speja hade börjat driva liksom även Lady. Annette och Jörgen lät nöjda på jaktradion. Samtliga drev buktade fint i respektive område. Befann man sig i mitt i marken kunde man höra både två och tre skönsjungande taxars driva samtidigt.

– Ljuv musik på många håll, som Göran uttryckte det.

”En ensam bock på 40 meter”, ”get och killing passerade”, ”ensamt smaldjur på 60 meter”, var några av de rapporter som hördes på jaktradion. Efter dryga halvtimmen hördes ett skott.

– Jag har skjutit en bock för Rut, anmälde skytten Wilhelm Klingspor.

 

Beröm

Johan var snabbt på plats och berömde både skytt och hund. Övriga drev pågick i dryga timmen innan Göran beordrade att vi skulle avsluta jakten och samlas för lunch.

Till pumpasoppa med hembakat bröd berättade passkyttarna om sina upplevelser.

– Jag fick hämta hunden i Hornborgasjön, sa Niclas men såg nöjd ut att ha fått tillbaka Fingal.

 

Fina drev

Eftermiddagens jakt förflöt på samma sätt. Fina drev, spänning och många fina upplevelser. Samtliga taxar skötte sig utmärkt och hussar och mattar njöt av dagen lika mycket som passkyttarna.

Jaktvärden Göran Löfwing växte upp i Sätuna vid Hornborgasjön. Där i bygdegården hade han sin första utställning som tolvåring – och gissa om han kunde rita och måla. Efter avslutad skolgång och några år som slaktare blev han konstnär på heltid. Snart fick han offentliga uppdrag, ett av de mer omfattande 2001 för Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, där han utförde stora fondmålningar till de biotoper som gestaltas i den permanenta utställningen Natur i Sverige.

 

Konstnären och jaktkungen framför en målning av Görans tax, Måsebo Gruza. Foto: Gerhard Lilliestierna

Göran är också en passionerad jägare med en osviklig blick för det vilda och naturens villkor.

– En målar och jagar och vet inte bättre, säger Göran.

 

Långsamt drivande hund

På väggarna hänger troféer från hela världen. När han inte står vid staffliet jagar han. Nu har Göran tax sedan något år tillbaka.

– Jag föredrar taxen som långsamt drivande hund av många orsaker, säger Göran. För det första är det spännande att jaga med en hund som driver långsamt, där du verkligen får höra drevet under en längre tid. Du lär dig hur din hund nyanserar och utifrån detta veta hur nära hunden ligger drevdjuret och kanske får se drevdjuret flera gånger innan före skott, säger han.

Efter avslutad jakt samlades alla på Löfwings ateljé för middag och genomgång. Varje passkytt fick rapportera om sina upplevelser och hur de uppfattat taxen som drivande hund. Samtliga var överens om att det varit en fantastisk trevlig jakt.

 

Medlemskap

– Vi har hört hundar hela tiden, sett mycket av drevdjuren, haft spänning och njutit av dagen, sammanfattade skytten Wilhelm Klingspor det hela innan vi satte oss till bords.

Till dagens jaktkung utsågs Wilhelm Klingspor som sköt bocken. Förutom ett hederspris från Löfwings fick han ett års medlemskap i Svenska taxklubben av ordföranden i Skaraborgs taxklubb, Maria Nordström.

 

Gerhard Lilliestierna

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay