fredag 22 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 14 augusti 2021 - 19:20

Västra Götalands näst största bock genom tiderna fällde Victor Larsson den 16 augusti 2020 utanför Skalunda i Lidköpings kommun. Den mätte 210,60 poäng. Foto: Privat

En kväll som Victor sent ska glömma

Premium

Victor Larsson från Lidköping skulle självklart gå ut den 16 augusti 2020.

– Dagen innan hade en granne sett en fin bock vid några fält i Skalunda så jag bestämde att det var där jag skulle prova lyckan. Min pappa frågade om det var okej att syrrans kille gick ut på kvällen. Han var ny som jägare och ville gärna skjuta sig en bock. Ja, sa jag, bara det inte är vid de fält där jag hade tänkt att sitta.

– På kvällen smög jag ut till ett torn. Jag satt väl i 15–20 minuter och sedan hörde jag ett rådjur varna inne i skogen. Efter ett par minuter klev den här bocken ut. Men det var i ett kornfält och jag såg bara två kol­svarta stänger som rörde sig ovanför axen.

Lindroth tipsar: Så blir du en bättre jaktskytt

Svårigheten med att sitta vid stora fält är att bedöma avståndet. Victor tog fram en app för att kunna bedöma avståndet på ett ungefär. Det var över 200 meter till bocken och dessutom såg Victor inget av bockens kropp i den höga grödan. Det var bara att vänta. Det fanns ett sprutspår i fältet och kunde bara bocken gå ut i det så skulle han ha en chans att komma till skott.

 

Skottet gick

– Klockan gick, klockan gick. Bocken bara stod där och åt. Jag satt och tittade på honom i handkikaren. Jag satt där i över en timme och klockan gick. När det endast var en kvart kvar innan det blev skjutförbud började bocken äntligen att röra på sig. Jag gjorde mig redo och tänkte att så fort bogen kommer fram i sprutspåret så skjuter jag.

Skottet gick, men bocken gick inte omkull. Ny kula i loppet och Victor sköt ett andra skott när bocken kom ut i ett annat sprutspår lite längre bort.

– Nu såg jag att skottet tog och bocken gjorde en liten cirkelrörelse innan den försvann i den höga grödan. Jag pustade ut, gick ner från tornet och sprang bort till platsen.

 

Knäna bar inte

Och där låg han. När jag såg hornen så bar inte knäna längre.

– Jag försökte ringa pappa, men han svara­de inte. Så det var bara att gå tillbaka till tornet och samla ihop alla saker och sedan släpa bocken en kilometer till bilen. Jag svor lite över att pappa inte svarade i telefon och kunde komma och hjälpa mig, men när jag kom upp till gården så förstod jag varför. Där stod redan fem jägare som skjutit var sin bock och pappa hade fullt upp med att hjälpa till. Vi har många relativt nyblivna jägare i området och vi har sagt att vi gärna hjälper till med tillvaratagandet.

 

En av de tio största

Det blev förstås en hel del uppståndelse när Victor kom till gården med sin bock. Och det var inte så konstigt. Trofén mätte 210,60 poäng och är en av de tio största genom tiderna!

Hur gick det med syrrans kille då? Jo, han hade inte sett någonting, men lyckades fälla en bock tre dagar senare, just på samma plats där Victor fällde sin drömbock.

 

Malou Kjellsson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Where do you planning to spend the weekend?

#micklagaard #outdoor #outdoorclothing #huntingclothes #hunting #hunt #jagd #jakt #hiking #hikingadventures #bushcraft #bushcraftlife #skogen #skogsmaran #survival #survivalgear #hikinggear #mountainlovers #anorakjacket #svenskjakt #värmland #sweden #loden #vadmal #durableclothing #sverige #outdooradventures #huntingseason #friluftsliv #jagdbekleidung
...

Two million shots have been fired in GAIM virtual reality making the hunters using GAIM ready for reality! Hunters have shot over 600 000 virtual wild boar in GAIM. Practice makes perfect! #Hunting #jägare #jakt #svenskjakt #jaktliv #jaktlycka #jaktlife #huntingsimulator #huntinglife #huntingseason #huntingislife #huntingworldwide #huntinggear #virtualreality #huntingvideo #huntinglifestyle #shootingsimulator #hunt #hunter #shooting #drivenhunt #aimpoint #chasse #jagt #jagd #caza #caccia #охота #metsästys ...

Idag hade jag turen att få skjuta denna fina tjur för Hero 🍁
.
.
.
.
.
#hyltejaktolantman #woodline #moose #moosehunting #hunting #huntingdog #huntinggirl #nature #outdoor #wood #älgjakt #hunt #svenskjakt #nordichunter #gopro #photography #photooftheday #photo #hunter #girl #girls #nikon #huntress #jägare #autumn #jakt 📷 from emilia_hylander
...

Fox ☀️ www.natureinscandinavia.com #fox #hunters #wildanimals #wildlife #wildlifephotography #ig_wildlife #wildsafari #nature #natureshots #naturephotography #scandinavia #natur #lovenature #jägarförbundet #svenskjakt #nordicnature #homepage #lovenature #beutynature #canon_photos ...

🏹JAKTKALLET OCH MÅLET🏹
Som med många intressen och livsstilar så kan man bara bli bättre om man övar. Och ibland är det bra att vila mellan passen och reflektera över morgonen/dagen som gått.
Det är alltid skarpt läge när bössan är med men övervägandet att använda den är alltid A och O.
Just nu finns ingen anledning att tveka längre, nu är det bara tillfället som ska komma!
#jaktensartemis #artemis #jakt #svenskjakt #jaktlicens #vapenlicens #jägarexamen #jägarinna #jägare #rådjur #hagelbock #jaqt #hagelbössa #skrivhörna #skribent
...

Jag vill rikta ett stort 🌹TACK🌹 till alla fantastiska vänner och följare som igår snabbt och effektivt upptäckte ett falskt Lajtup konto som anmäldes och blockerades! 🙏 Utan er hade är det ingen som vet vilken skada som kunnat ske, vilka som ev hade kunnat bli lurade på personuppgifter osv.

Lajtup har bara ett konto och det heter endast lajtup, inga understreck, tillägg eller liknande 👍

Tack, och ta hand om er!

_________________
#tacksam #tack #ledramp
#belysning #LajtUp #sverige #svenskjakt #svenskarallyt #mantorppark #extraljus #mörkrädd #swedishboostmafia #jaktbelysning #husbil #husbilsliv
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay