fredag 7 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 28 oktober 2019 - 08:39

Efter 15 års uppehåll återupptog Louise Carlsson jakten. Det här blev hennes första! Foto: Privat

Första älgen blev en bjässe när Louise återupptog jakten

Jag tog jägarexamen för 20 år sedan, men då min pappa tog livet av sig med gevär för 15 år sedan så valde jag att lägga vapnen på hyllan. Jakt och skog var en stor del av pappa-dotter-relationen. Och utan honom försvann glöden och även möjligheten till att fortsätta.

Men i år har återigen jakt och skog kommit in i mitt liv, möjligheten till att jaga dök upp och jag bestämde mig för att damma av gevären och ge mig ut i skogen igen!

Premiärpyrschen resulterade i tre rådjur på tre dagar. Get och killing på fredagen och en fin men liten bock på söndagen.

 

Louise Carlsson med sin fällda råbock. Foto: Privat

Jag var så galet stolt över de små bockhornen som jag lämnade till mig svärfar att göra i ordning. Han som gjort i ordning otaligt med horn tänkte nog att detta var bland det minsta han sett, men är det första hornen så är det!

 

Inga detaljer för små

En vecka senare åkte vi till Jämtland för att jaga älg. Kvällen innan vi skulle ut lade jag ut en bild i en facebookgrupp med gevär, gps och ett rött nagellack. Påpekade att inga detaljer var för små.

I kommentarerna som följde så föll det sig inte bättre än att jag ”lovade” att ta en bild på horn och mina röda naglar!
Det var ju givetvis skrivet med en stor dos ironi men såklart fanns ju en förhoppning att jag kanske kanske skulle få till det!

 

”Skogsmaskin”

Två dagar senare sitter jag en tidig morgonen i ett torn ute på en mosse. Några grader kallt, lite snö och solsken, en perfekt morgon alltså!

Efter drygt en timme började hunden att närma sig. När den var en kilometer ifrån mig så hör jag ett förfärligt oljud närma sig. ”Skogsmaskin”, är en tanke som flyger genom huvudet.

 

”Där står han, en stor tjur med en krona som speglar solen, den verkligen lyser.”

 

Jag ställer mig upp och siktar mot det hållet som ljudet kommer ifrån. I samma sekund blir det tvärtyst i skogen. Där står han, en stor tjur med en krona som speglar solen, den verkligen lyser.

Vi stirrar på varandra i vad som känns som en evighet. Och så när han kastar runt så trycker jag av, laddar om och trycker av igen.
Två snabba, och han ligger.

Siktar på honom där han ligger i mossen, ena skoveln sticker upp och med snön runt om ser ut som bergstoppar.
Jag ropar ut på radion att jag skjutit, att han ligger och att han är stor!

 

Utlägget var imponerande 121 centimeter. Foto: Privat

16 taggar hade han, min första älg! Så på kvällen postade jag ju givetvis i samma facebookgrupp en bild med röda naglar och de stora skovlarna!

Det var rätt kul att komma till svärfar och hämta bockhornet och lämna in älghornet istället, 121 centimeter i utlägg, själv är jag 148 centimeter!

Kan ju tillägga att sambon har skjutit fler än 200 älgar genom åren, men jag har skjutit den största!

 

Louise Carlsson

Har du också upplevt en annorlunda jakt?

Har du också upplevt något roligt, lite udda eller något annat i samband med jakten som du vill dela med dig av? Mejla bild eller film till webbredaktionen@svenskjakt.se så kan ditt bidrag komma att publiceras på Svenskjakt.se.

Om du ska skicka tunga filer kan du använda dig av gratistjänsten WeTransfer.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Det blev en lyckad natt för mig och Hild 🦡
.
.
.
#grävlingsjakt #badgerhunting #predatorjakt #jämthund #jakthund #dinjaktbild #hunting #passionforhunting #huntem #jagd #jagt #waidmannsheil #hunting_the_wild #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #gohunt #jaktbilder #huntingpic #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #metsästys #swedenhunting #huntingtime #jaktforlivet #jaktärjakt
...

Nu taggar Trion till, för nästa helg är det bockpremiär!
Denna bild togs på en bockpremiär för några år sedan, en väldigt minnesvärd och fin morgon!
Hur taggade är ni?
#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #viltkött #rådjur #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady
#bockpremiär #lockjakt
...

Projekt 1 - Slakteri

Sista bråten (förutom kompressorn ) bortplockad. Har även plockat ut det gamla fönstret i ytterväggen, slagit på nya panelbrädor på utsidan och täckt väggen med vindpapp. Jag är ingen snickare men har förstått att huvudprincipen med god isolering är att stänga in så mycket luft som möjligt i väggen och att denna luft som inte sig mellan de olika temperaturområdena. Eftersom ytterväggen inte är helt tät satte jag upp vindpapp som kan släppa ut fukt men håller kvar den isolerande luften.

#isolering #jakt #viltvård #viltkött #gårdsslakteri #viltslakteri #slakteri #möra #hängmöra #rådjur #älg #dovhjort #vildsvin #hunting #jaktärjakt #shotsandpots #jaltpuls #svenskjakt #alltomjaktochvapen #svenskajägareförbundet #hjälpviharköptenbondgård
...

Well the danish hunting season is off ATM🦌☀️🌿

Next up is the stags, and all the prepping before that!

Just looked back at last years red stag 😅🙌🏼🌿

This year I mostly have plans for hunting fallow stags, and I can’t wait 🙌🏼
But you’ll never know what happens 🤞🏼🦌

.
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #seetheunseen #bukkejagt2020 #optics #swarovskioptik #svenskjakt #knækogbræk #redstag #jagenindeutschland #jæger #reddeer #huntplanapp #forestfables #huntingbuddy #modernoutdoorsman #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Kontraster

Idag kom värmen tillbaka, och jag läser av en utetemperatur ca 50 grader varmare än vad den var när denna bild togs i vintras. Den dagen fick en fin orrtupp följa med hem. Idag sänker jag nog mina förväntningar, och lägger mig och solar på en klippa istället.

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #vildmarken#wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #ig_dalarna #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

#Repost petrinisvilt
・・・
🦊Blev två små valpar för min del ikväll 🦊
°
°
°
°
°
°
°
#petrinisvilt #viltetifokus #fox #räv #rödräv #vulpes #rovdjursjakt #predatorkontroll #pretadorjakt #kvinnligajägare #jakttjej #svenskjakt #alltomjaktochvapen #nature #tjejjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay