fredag 7 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 18 oktober 2019 - 08:38

Martin Svanberg med sin drömtjur och laikan Nero. Foto: Privat

15-åring sköt drömtjur under uppsiktsjakt

Den första älgen hade en slaktvikt på 320 kilo och en krona med udda 18-taggar.
– Det var så spännande att jag inte kunde prata på några minuter efter att jag sköt, säger 15-årige Martin Svanberg som fällde tjuren under uppsiktsjakt tillsammans med sin farfar.

Det var tisdagsmorgon den 17 september som det nio man starka jaktlaget skulle jaga älg på sina marker utanför Strömsund i Jämtland.

– Vi började jaga på lördagen och jag hade tagit ledig från skolan måndag och tisdag, berättar Martin Svanberg.

Ingen älg hade fällts under de tre första jaktdagarna. Men på den fjärde skulle det bli ändring på den saken.

– Jag uppsiktsjagade tillsammans med min farfar Björn Svanberg. Vi hade gått cirka 500 meter upp för en traktorväg och tog pass där, berättar Martin.

 

Trodde det var björn

Och så kom ett upptag av Lars Svanbergs laika Nero. Men jakten gick märkligt och jaktlaget började tveka på om det verkligen var älg som Nero jagade.

– Det gick rakt ut ur marken och började sedan bukta som en hare. Vi trodde att det var en björn han hade fått fatt i, berättar den unge jägaren.

Men jakten fortsatte hit och dit, runt, runt. Och till sist var det åter inne på rätt sida rågången. Och Martin hörde Neros skall allt tydligare.

– Det kom bara närmare och närmare. Till sist hörde jag hur kvistar bröts och då var det inte längre någon tvekan om att det verkligen var älg han jagade.

Pojkar hittade rekordälg under fisketur

När jakten var tillräckligt nära hördes hur tjurens horn slog i ungskogen när tjuren följde en remsa av tallskog som omgärdades av myrar.

Pulsen rusade för den unge jägaren, som klarat jägarexamen bara en månad tidigare. Passet var ganska trångt och det fanns inte mycket tid för eftertanke när det väl var dags.

– Jag andades rejält när jag fick se att det var en skjutbar tjur. Därefter var det till att fånga in den i kikarsiktet.

 

”Kändes bra i skottet”

Martin hade sin farfars 6,5:a i handen. Han har skyttetränat rejält och beslöt att ta skottet när tjuren gick över traktorvägen de passade efter.

– Det kändes bra i skottet. Nero var kanske 40 meter bakom älgen och när vi gick mot skottplatsen såg vi hur en liten björk rörde sig. Där låg tjuren och det var när han rörde huvudet som han kom åt björken med hornkronan.

– Då kändes det fruktansvärt bra. De var min första älg oh det räckte med ett skott, konstaterar den 15-årige älgskytten.

 

”En fantastisk syn”

Därefter kom spänningen ikapp honom.

– Det var en fantastisk syn att få se tjuren komma där i skogen. Och när vi kom fram till honom blev jag så tagen att jag inte ens kunde prata med farfar på några minuter. Men jag tror faktiskt att farfar var ännu malligare än jag.

Efter en stund hade situationen lugnat ner sig och han ropade på radion att han skjutit en tjur.

– Men jag sa att jag inte riktigt visste hur stor den var.

 

Martin Svanberg tillsammans med farfar Björn Svanberg. Foto: Privat

När jaktkamraterna kom till platsen strömmade gratulationerna in. Det var inte bara Martin Svanbergs första älg. Det var en jättetjur med en slaktvikt på 320 kilo och en krona på udda 18-taggar han fällt.

– Farfar säger att hornet kan nå guld om jag har lite tur. Silver är det i alla fall. Det är ett grovt horn och jag kan inte nå runt rosenkransarna med mina händer.

 

Ökat jaktintresse

Martin Svanberg har varit med på älgjakt sedan han var tio år. Efter att han sköt jättetjuren i september har han sett flera älgar under jakt. Men då har det inte erbjudits något skottläge.

– Det blir svårt att toppa det här för jag kanske inte ens får sen en så stor älg på 20 år. Men mitt jaktintresse har ökat ännu mer efter att jag varit med om det här, säger Martin Svanberg.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Nu taggar Trion till, för nästa helg är det bockpremiär!
Denna bild togs på en bockpremiär för några år sedan, en väldigt minnesvärd och fin morgon!
Hur taggade är ni?
#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #viltkött #rådjur #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady
#bockpremiär #lockjakt
...

Projekt 1 - Slakteri

Sista bråten (förutom kompressorn ) bortplockad. Har även plockat ut det gamla fönstret i ytterväggen, slagit på nya panelbrädor på utsidan och täckt väggen med vindpapp. Jag är ingen snickare men har förstått att huvudprincipen med god isolering är att stänga in så mycket luft som möjligt i väggen och att denna luft som inte sig mellan de olika temperaturområdena. Eftersom ytterväggen inte är helt tät satte jag upp vindpapp som kan släppa ut fukt men håller kvar den isolerande luften.

#isolering #jakt #viltvård #viltkött #gårdsslakteri #viltslakteri #slakteri #möra #hängmöra #rådjur #älg #dovhjort #vildsvin #hunting #jaktärjakt #shotsandpots #jaltpuls #svenskjakt #alltomjaktochvapen #svenskajägareförbundet #hjälpviharköptenbondgård
...

Well the danish hunting season is off ATM🦌☀️🌿

Next up is the stags, and all the prepping before that!

Just looked back at last years red stag 😅🙌🏼🌿

This year I mostly have plans for hunting fallow stags, and I can’t wait 🙌🏼
But you’ll never know what happens 🤞🏼🦌

.
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #seetheunseen #bukkejagt2020 #optics #swarovskioptik #svenskjakt #knækogbræk #redstag #jagenindeutschland #jæger #reddeer #huntplanapp #forestfables #huntingbuddy #modernoutdoorsman #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Kontraster

Idag kom värmen tillbaka, och jag läser av en utetemperatur ca 50 grader varmare än vad den var när denna bild togs i vintras. Den dagen fick en fin orrtupp följa med hem. Idag sänker jag nog mina förväntningar, och lägger mig och solar på en klippa istället.

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #vildmarken#wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #ig_dalarna #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

#Repost petrinisvilt
・・・
🦊Blev två små valpar för min del ikväll 🦊
°
°
°
°
°
°
°
#petrinisvilt #viltetifokus #fox #räv #rödräv #vulpes #rovdjursjakt #predatorkontroll #pretadorjakt #kvinnligajägare #jakttjej #svenskjakt #alltomjaktochvapen #nature #tjejjakt
...

Visst är det ändå en speciell känsla att få introducera nästa generation i allt man brinner för. Han har även tydligt proklamerat att det är björn han ska jaga.
.
.
.
#övningsskytte #rangeday #aimsmallmisssmall #jaktliv #svenskjakt #kulturarv #jakt #jagt #jagd #hunting #hunter #happyhunter #älgjakt #björnjakt #predatorjakt #småviltjakt #huntingguides #bearskin #zeisshunting #peltor #urskogens
...

God morgon FREDAG⚜️
#wiltmarken #jakt #jägare #jaktärjakt #hunter #sverige #svenskjakt #chevalier #härkila #vortex #meopta #varberger #vilt #viltköt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay