onsdag 26 februari

Jakt & prylar

Publicerad 18 oktober 2019 - 08:38

Martin Svanberg med sin drömtjur och laikan Nero. Foto: Privat

15-åring sköt drömtjur under uppsiktsjakt

Den första älgen hade en slaktvikt på 320 kilo och en krona med udda 18-taggar.
– Det var så spännande att jag inte kunde prata på några minuter efter att jag sköt, säger 15-årige Martin Svanberg som fällde tjuren under uppsiktsjakt tillsammans med sin farfar.

Det var tisdagsmorgon den 17 september som det nio man starka jaktlaget skulle jaga älg på sina marker utanför Strömsund i Jämtland.

– Vi började jaga på lördagen och jag hade tagit ledig från skolan måndag och tisdag, berättar Martin Svanberg.

Ingen älg hade fällts under de tre första jaktdagarna. Men på den fjärde skulle det bli ändring på den saken.

– Jag uppsiktsjagade tillsammans med min farfar Björn Svanberg. Vi hade gått cirka 500 meter upp för en traktorväg och tog pass där, berättar Martin.

 

Trodde det var björn

Och så kom ett upptag av Lars Svanbergs laika Nero. Men jakten gick märkligt och jaktlaget började tveka på om det verkligen var älg som Nero jagade.

– Det gick rakt ut ur marken och började sedan bukta som en hare. Vi trodde att det var en björn han hade fått fatt i, berättar den unge jägaren.

Men jakten fortsatte hit och dit, runt, runt. Och till sist var det åter inne på rätt sida rågången. Och Martin hörde Neros skall allt tydligare.

– Det kom bara närmare och närmare. Till sist hörde jag hur kvistar bröts och då var det inte längre någon tvekan om att det verkligen var älg han jagade.

Pojkar hittade rekordälg under fisketur

När jakten var tillräckligt nära hördes hur tjurens horn slog i ungskogen när tjuren följde en remsa av tallskog som omgärdades av myrar.

Pulsen rusade för den unge jägaren, som klarat jägarexamen bara en månad tidigare. Passet var ganska trångt och det fanns inte mycket tid för eftertanke när det väl var dags.

– Jag andades rejält när jag fick se att det var en skjutbar tjur. Därefter var det till att fånga in den i kikarsiktet.

 

”Kändes bra i skottet”

Martin hade sin farfars 6,5:a i handen. Han har skyttetränat rejält och beslöt att ta skottet när tjuren gick över traktorvägen de passade efter.

– Det kändes bra i skottet. Nero var kanske 40 meter bakom älgen och när vi gick mot skottplatsen såg vi hur en liten björk rörde sig. Där låg tjuren och det var när han rörde huvudet som han kom åt björken med hornkronan.

– Då kändes det fruktansvärt bra. De var min första älg oh det räckte med ett skott, konstaterar den 15-årige älgskytten.

 

”En fantastisk syn”

Därefter kom spänningen ikapp honom.

– Det var en fantastisk syn att få se tjuren komma där i skogen. Och när vi kom fram till honom blev jag så tagen att jag inte ens kunde prata med farfar på några minuter. Men jag tror faktiskt att farfar var ännu malligare än jag.

Efter en stund hade situationen lugnat ner sig och han ropade på radion att han skjutit en tjur.

– Men jag sa att jag inte riktigt visste hur stor den var.

 

Martin Svanberg tillsammans med farfar Björn Svanberg. Foto: Privat

När jaktkamraterna kom till platsen strömmade gratulationerna in. Det var inte bara Martin Svanbergs första älg. Det var en jättetjur med en slaktvikt på 320 kilo och en krona på udda 18-taggar han fällt.

– Farfar säger att hornet kan nå guld om jag har lite tur. Silver är det i alla fall. Det är ett grovt horn och jag kan inte nå runt rosenkransarna med mina händer.

 

Ökat jaktintresse

Martin Svanberg har varit med på älgjakt sedan han var tio år. Efter att han sköt jättetjuren i september har han sett flera älgar under jakt. Men då har det inte erbjudits något skottläge.

– Det blir svårt att toppa det här för jag kanske inte ens får sen en så stor älg på 20 år. Men mitt jaktintresse har ökat ännu mer efter att jag varit med om det här, säger Martin Svanberg.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Inskjutning med nye bössan🤠🦌🐗#blaserr8success #hunter #svenskjakt #kahlesoptics ...

Obligatoriskt med en eld när man är på skogen 🔥☕🌲
.
.
.
#jakt #dinjaktbild #hunting #passionforhunting #huntem #jagd #jagt #waidmannsheil #hunting_the_wild #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #outdoorslife #kokkaffe #naturen #hälsingland #skogen #metsästys #swedenhunting #huntingtime #vildmarken #jaktforlivet #jaktärjakt
...

For a dog handler, the gps tracker is possibly the best invention since the dog. Have you ever used one for your hunts? #ullberg #kuiunation #kuiu_official #kuiueurope .
.
.
#ullberg #metsästys #norgesjegere #vildmarken #jägare #jakt #jagt #jagd #chasse #caccia #caza #swarovskioptik_hunting #nordichunter #svenskjakt #hunting #drückjagd #rifle #deerhunting #oxota #polowanie #drevjakt #hundjakt
...

Lafayette Micro5 är en slitvarg och arbetshäst till jaktradio. Idag har den dock funnit en ersättare i Lafayette Smart, som har en hel del förbättringar, men fortfarande lika tålig, pålitlig och robust! 😎⁠

Bild: toregullhav⁠#löshundsjakt #lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #svenskjakt #jagärsmart #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktutrustning #jaktprylar #lafayette #jakt #jaktenkanbörja #släpphundarna #drevjakt #
...

Förberedelser & packning inför fjälljakt
Del 1 – Packlista
Finns nu att läsa på vår Facebook

#åsnes #alfa #alfaoutdoor #vortexoptics #fjälljakt #comet #komet #taiga #taigaofsweden #petzl #mountainhunting #fjällripa #nextgenhunting #borgafjäll #borgaärbättre #svfm #packlista #svenskjakt #jaktjournalen #vildmarken #wilderness #nikon #canon #huawei #freedom #veteran #nature #jakt #jägarliv
...

Inför årets fjälljakt så har jag fått flera PM gällande frågor kopplat till mina förberedelser, val av utrustning och packning.
Till följd av detta kommer jag göra en delad serie av inlägg om detta som täcker bland annat följande - Packlista
- Vapenrelaterad utrustning - Skidval
- Nödutrustning
- Personlig utrustning
- Buren utrustning

Dessa kommer postas i en serie av inlägg med inledande text ”Förberedelser & packning inför fjälljakt”
Syftet och förhoppningen är att det vägleder & inspirerar andra till att våga sig ut i fjällvärlden och jaga, endera själv eller i gruppp. Båda har sin charm :)
(bild från förra årets jakt)
//JJ

#fjällripa #nextgenhunting #chasse#caza #fjälljakt #comet #komet #taiga #taigaofsweden #petzl #mountainhunting #vornequipment #borgafjäll #borgaärbättre #svfm #packlista #svenskjakt #jaktjournalen #vildmarken #wilderness #nikon#canon
...

2019 års bäver kom på posten idag. Häftiga djur alltså och helt fantastisk päls. Längtar till årets bäverjakt i maj.
.
.
.
#bäverjakt #jakt #trofe #jägare #hunting #jakt #bäver #beaverhunting #beaver #svenskjakt #dinjakt #dinjaktbild #nordichunter
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay