söndag 26 maj

Jakt & prylar

Malte, en basset bleu de gascogne, som har lyckats med en historisk bedrift. Foto: Privat

Först i sin ras att gå till pris på drevprov

Inte ens två år gammal har Malte som är av rasen basset bleu de gascogne lyckats ta ett förstapris på drevprov. Det första i rasens historia i Sverige! Ägaren Peter Edqvist berättar här stolt om sin hund.

Min sambo Anna Björklund upptäckte rasen för fyra–fem år sedan och för snart två år sedan hämtade vi Malte hos kennel Chestnut Bleu i Eslöv.

Jag har alltid haft ett genuint hundintresse och många olika jaktraser har passerat genom åren, flatcoated retriever, labrador, tax, hamiltonstövare, gråhund och drever.

Nu var tanken att jaga in Malte på framför allt rådjur.

 

Säreget skall

Första året blev det skogsträning med några enstaka korta drev. Men under denna säsong började polletten ramla ner mer och mer. I mitten av säsongen låg drevtiderna runt 60 minuter och det blev också ett flertal rådjur skjutna för Malte.

Malte har ett karakteristiskt skall för sin ras, ett grovt vrål och ylande tätt skall. Drevfarten är lugn och ihop med skallet brukar viltet bukta bra för honom. Flera gånger har jag sett rådjuret med hunden cirka 60–80 meter bakom.

I sista stund denna säsong anmälde jag Malte till drevprov och fick starta i slutet av januari i Loo. Dagen slutade med 1:a + 2:a på rå med 30 poäng!

 

Först i rasen

Med hjälp av Bassetklubben Västra och SKK Hunddata upptäckte jag att Malte är den första basset bleu de gascogne som gått till pris på drevprov i Sverige – dessutom ett förstapris.

2003 startades en hund av samma ovanliga ras, men den gick tyvärr aldrig till pris.

Vi hoppas att fler får upp ögonen på denna ras som jakthund.

 

Peter Edqvist

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay