fredag 4 december

Jakt & prylar

Publicerad 26 december 2019 - 16:05

Foto: Joackim Ekroth

Ett nytt intresse väckt för jakt

En höstdag i slutet av oktober fick jag förmånen att följa med på en pulshöjande utbildningsjakt tillsammans med elever, jaktlärare från Torsta naturbruksgymnasium och inbjudna jägare, varav flera var mycket erfarna.

Sammanlagt deltog ett 20-tal personer varav tre hundförare, tolv skyttar och resten jägaraspiranter under utbildning. Platsen var Andersön, ett tio kvadratkilometer stort naturskyddsområde beläget i Storsjön en dryg mil från Östersund. Det här var första gången jag deltagit på någon som helst jakt och jag såg verkligen fram mot det med spänning.

Utbildningsjakten anordnades av Sveaskog, Svenska Jägareförbundet och Torsta naturbruksgymnasium och syftade till att ge nyutbildade jägare och ungdomar chansen att prova på jakt och praktisera sina nya kunskaper.

 

Många ska samsas

Andersön är ett mycket populärt rekreationsområde för Östersundsbor och andra närboende. Här joggas det, vandras på de talrika stigarna och grillas på de vackert belägna grillplatserna. Här samsas alltså många på en relativt begränsad yta, således är jakten begränsad till hagelvapen, vilket kräver korta skjutavstånd.

Fokus för dagen var rådjursjakt med drivande hund och skjutavstånd var satt till max 20 meter. Jag tänkte att så nära har jag aldrig varit ett rådjur tidigare.

 

Foto: Joackim Ekroth

Vi samlades redan innan solen gått upp, temperaturen låg strax ovanför nollan men himlen var relativt molnfri och jag såg verkligen fram mot att tillbringa en dag i skogen. Klädsel för dagen var gröna jaktkläder i diverse camouflagemönster med inslag av orange varselfärg. Själv har jag inget sådant i garderoben så jag utmärkte mig ordentligt i min stora svarta alpinrock med ett skidmärkes logo broderat på ryggen. Ingen tvekan om vem som var amatören i sällskapet alltså. Men frysa tänkte jag inte göra.

 

Elever som jaktledare

När alla anlänt och de inledande artigheterna utväxlats och övergått till lite jägarskryt om tidigare bedrifter, tog Ragnar Fredholm till orda och samlade gruppen runt sig för att gå igenom dagens förutsättningar. Ragnar är en mycket erfaren jägare och jobbar som jaktlärare på Torsta naturbruksgymnasium. Med sig hade han sin kollega Daniel Moe och två elever som läser Skogsprogrammet, skog- och miljövård. De två eleverna skulle fungera som jaktledare, som en del i utbildningen.

 

Snart hördes hundskall

Passen lottades och jag följde med Daniel Moe och en ung tjej med ny jaktlicens i bagaget. Vårt pass var placerat en knapp kilometer bort i en korsning mellan två stigar. Snart hörde vi på radion att hundarna släppts och ganska snart hördes skall från olika delar av skogen. Det var tydligt att hundarna fått vittring av vilt.

Jag hade ju inget vapen men spänningen höjdes ändå avsevärt när vi hörde hundarna komma närmare. Tyvärr såg vi inga rådjur. Vid elvatiden avbröts jakten och vi hörde på radion att lunch skulle serveras vid stugan där vi parkerat bilarna och samlats på morgonen.

Vid stugan hade en muurikka riggats över öppen eld och Ragnar Fredholm värmde en risotto som han hämtat upp på Torsta. Snacket runt brasan handlade till största delen om rådjur som passerat olika pass, men inte kommit inom skjutavstånd. Vi som inte sett ett enda liv var mest avundsjuka och hoppades på bättre lycka på eftermiddagen, då vi skulle få nya pass på södra delen av ön.

 

Trevligare pass

Eftermiddagens pass skiljde sig väldigt mycket från förmiddagens. Vi var tre personer som gav oss iväg efter avklarad lunch, undertecknad, en tjej som är under utbildning och en yngre manlig elev på Torstas jaktlinje, som var den enda som hade bössa med sig. När vi kom fram till passet visade det sig vara beläget vid en stor sten med väldigt gles och öppen skog runtom. I mitt tycke ett trevligare pass med mer sikt. Jag bedömde det som mer troligt att faktiskt få se något rådjur där.

 

Absolut stilla

Hundarna släpptes och skällandet började. Först långt borta men efter hand allt närmare. Då hände det, ett rådjur kom springande söderifrån och mot vårt pass. Vi såg djuret på lite drygt hundra meters avstånd och hoppades att det skulle passera tillräckligt nära. Jag var absolut stilla, lutade mig mot den stora stenen och slutade nästan andas.

När djuret var ungefär 50 meter bort började det dra sig västerut och tyvärr passerade det alldeles för långt från oss. Men det var härligt med en rejäl pulshöjning och jag hade fullt fokus på att hålla mig ur vägen för skytten. Jag fick berättat för mig att det var ett smaldjur, en get som ännu inte fått någon avkomma.

En stund senare hörde vi hundar igen och jag kröp ihop mot stenen för att ge skytten fritt skottfält åt det håll som hundarna närmade sig från. Då hörde jag någon viska ”en älgko med kalv bakom dig”. Jag vände mig om och såg älgarna komma rakt mot vårt pass. Ett tag trodde jag nästan att de skulle springa rakt på oss. Men älgarna passerade på 15 meters avstånd och fortsatte västerut mot Storsjöns strand.

 

En bra historia

När vi senare summerade dagen fick vi höra att fler i sällskapet sett älgarna som hundarna skrämt upp. Spännande var det i alla fall och en bra historia att ta med sig hem.
Sammanfattningsvis blev det en otroligt härlig dag med mycket spänning och frisk luft. Inga djur fälldes men många siktades. Hos mig väcktes ett nytt intresse. Det här vill jag vara med om fler gånger.

 

Joackim Ekroth

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Loading RSS Feed

#Svenskjakt

Grattis på fredagen! Hoppas det blir jakt i dagarna två för vad kan passa bättre än just jakt i dessa pandemitider?
Frisk luft och avstånd får du på köpet.
Foto: Kjell-Erik Moseid

#sverigesjakttidning #svenskjakt #jakt
...

Svensk Jakt nummer 12 – ute nu!
Omslagsfoto: Per Karlsson
.
.
.
#svenskjakt
#sverigesjakttidning
...

Alltid lika trevligt att få se era alster. Här en fin rökkåta byggd enligt redskapsbodens förlaga av @klevvass

#tack
#rökkåta
#redskapsboden
#gördetsjälv
#rökakött
...

Nu finns en tydlig instruktionsfilm om hur du varmröker viltkött i en rökkåta på svenskjakt.se (premium).

#rökakött
#varmröka
#röktkött
#viltmat
#rökkåta
#smokehouse
#svenskjakt
#redskapsboden
...

205,69 poäng
och
245,43 poäng.

Ni har väl ingenting emot ytterligare någon bild på de två mäktiga råbockstroféer som mättes in igår av @jagareforbundet ? 😉

Stort grattis till skyttarna Emelie Eriksson @eastwifelife och Joacim Rickling @joacimrickling !

#svenskjakt
#råbock
...

Två bocktroféer över 200 poäng möttes idag in på Jägareförbundets gård Öster Malma.
Läs mer på Svenskjakt.se!
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay