lördag 22 juni

Jakt & prylar

Daniel Natanaelsson med guldhornet. Jämtland är inget klassiskt bocklän, men totalt finns det 85 guldhorn i Svenska Jägareförbundets trofédatabas. Foto: Malin Amsköld

Daniel fällde rekordbock

Premium

Daniel Natanaelsson skulle jaga rådjur med drivande hund tillsammans med sin far Ulf och jaktkamraten Pelle. Daniel hade vid det här tillfället inte jagat så mycket rådjur, det stora intresset hade varit älgjakt med löshund.

2018 köpte dock hans far beaglen Betty och i början av hennes karriär lyckad­es Daniel fälla två rådjur på kort tid. Detta gjorde att intresset för rådjursjakt ökade och den 16 augusti 2019 lyckades han locka in en liten sextaggare – Daniels första bock.

– Det här var den 4 oktober och min far gick med Betty. Pelle satte sig efter en väg där djuren brukar kunna passera från den såt vi skulle jaga och jag satte mig på ett bakpass. Det var på samma plats där jag hade skjutit bocken i augusti, berättar Daniel.

– Min far släppte Betty. Det var väldigt mycket spår och Betty började så smått skälla. Efter bara fem minuter hörde jag ett knak i skogsbrynet och ut studsade en bock.

– Den stannade mitt på lägdan och tittade sig ­omkring och började sedan sakta gå rakt mot mig. På 40 meter kunde jag fälla bocken. Han la sig direkt och jag ­rapport­erade via radion att jag skjutit en liten bock.

 

Driva fram

Daniel satt kvar på passet så att Betty skulle få driva hela vägen fram. Efter en stund kom ett smaldjur ut ur skogen. Det tittade runt lite, betade, lyssnade efter hund­en och började sedan gå mot Daniel, som kunde fälla även detta rådjur.

– Vi avbröt jakten och jag gick och hämtade smaldjur­et. Sedan kom Pelle och han följde med mig fram till bocken. När vi kom fram stannade han upp och sa: Du har skjutit en guldbock! Nej det tror jag inte, svarade jag, för i mitt tycke var den bara lite större än den jag sköt under bockjakten i augusti. Betty kom fram efter ytterligare några minuter, på bockens spår. Strax efter kom även min far och han såg också lite förbryllad ut över bockens storlek.

 

Förvånad över storleken

Redan dagen efter lämnade Daniel in hornet för kokning hos Lars-Göran Engström. Även han blev förvånad över hornet.

– Lars-Göran sa direkt att det här var det största horn han hade sett och ­gissade att det var Jämtlands största någonsin. Med tanke på att Lars-Göran kokat och ställt i ordning över 300 horn, samt att han har en väldigt fin guldtrofé själv, så började jag inse att ­bocken nog var ganska stor ändå.

 

Lång väntan

Det blev en lång månads väntan innan Daniel kunde få hornet ­bedömt. Och visst var det Jämtlands största bock­trofé genom tiderna! Med sina 207,17 poäng sprängde den inte bara den magiska 200-poängsgränsen utan blev också den tionde största i Sverige genom tiderna.

 

Text: Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay