fredag 12 april

Jakt & prylar

Den fantastiska älgkon vandrar varje år med sina kalvar mellan Norge och Sverige. Foto: Åke Johansson

Den fantastiska älgkon

Premium

Den märkta älgkon var ett mysterium. Var var hon märkt? Varifrån kom hon? Vart var hon på väg? Frågorna var många men har nu fått sina svar.

Sent på kvällen den 10 februari 2019 plingar mobilen till. Det är ett MMS från Martin Birgersson i Ottsjön, Jämtland. På den suddiga bilden syns en älgko med en kalv, kon har ett vitt halsband. Det är alltså en märkt älg och Martin skriver i meddelandet att han kunde tyda siffran sex på halsbandet.

Tankarna snurrar i skallen och jag tänker tillbaka på en liknande händelse för åtta år sedan. Då var det en märkt älgko som var synlig i grannbyn Störåsen. Jag letar bland gamla papper och hittar fakta om den älgkon 2011.

 

Negativa svar

Ordförande för Fyringens storlicensområde, Lars-Olov Nilsson fick ett samtal från Störåsens jaktlag. De hade sett en märkt älg mellan byarna Forsåsen och Störåsen. En jägare hade observerat ett tresiffrigt nummer, möjligen 106.

Lars-Olov tänkte genast på Jägareförbundet Mittnorrlands märkning av älgar i trakten av Ramsele och Junsele för några år sedan.

Svaret från Mittnorrlands märkning blev negativt. De hade märkt med tvåsiffrigt nummer och i färgerna gult och blått.

Lars-Olov funderade vidare och kontaktade älgforskaren Göran Cederlund som märkt älgar 1995 norr om Ströms Vattudal. Cederlund menade att det var osannolikt att det var någon älg från hans märkning men han skulle gå igenom sina papper.

Det diskuterades fram och tillbaka när Cederlund sa att han hade en del kontakter med forskare i Norge som märkt älgar i Nord-Tröndelag som han skulle kontakta.

 

Nu blev det positivt

Efter tre dagar kom ett positivt svar via mail från Norge.

”Det er høyst sannsynlig elgku 2406. Halsbåndnummeret til denne kua er 406. Den har hatt et fast sesongtrekk (4 år på rad siden merking høsten 2006) mellom sommerområdet i Røyrvik/Børgefjell om vinterområder nær Föllinge. Halsbåndet sender ikke på GPS eller VHF lenger. Siste kjente posisjon var i Røyrvik 21. August 2010, men nå ser det ju ut til at kua fortsetter samme sesongtrekk som tidigere år.”

 

I mailet fanns även en karta där GPS-markeringens punkter var inlagda och det gick att följa älgkons mödosamma vandring fram och tillbaka sedan 2006.

Det är en vandring där flera fjällmassiv och stora fjällsjöar ska korsas på den säkert 20 mil långa vandringen.

Kartan visar punkterna från den märkta älgkons gps-signaler. Foto: Åke Johansson

Åter till 2019

Det är knappast troligt att det är samma älgko, tänker jag när Martin ringer och talar om att hans systerson Edvin Nilsson har sett älgkon med två kalvar ifrån skolbussen. Edvin var säker på att det stod 406 på halsbandet!

Vilken örnblick den pojken har, tänker jag och slänger mig i bilen för att försöka få en bild på älgkon. Ungefär på samma plats där Edvin observerat älgarna lyckas jag få några bilder på vandringsälgarna på en gammal myrodling.

Är det sannolikt att det är samma älgko eller har de märkt nya älgar med numret 406, undrar jag och skickar ett mail till NINA, Norsk institutt for naturforskning.

I år hade den fantastiska älgkon med sig två kalvar. Foto: Åke Johansson

Snabbt svar

Dagen efter svarar Morten Heim, NINA:

”Dette er etter all sannsynlighet samme elgen.

Vi har ikke merket nye dyr med dette halsbåndnummeret, og vi har heller ikke fått melding om at dyret er skutt eller død på annet vis.

(Og det har heller ikke kommet inn flere posisjoner siden forrige gang du fikk opplysninger.)

Denne kua ble merket som ettåring på senhøsten 2006. Hun er altså født i 2005.”

 

Fallet med den märkta älgen är äntligen löst. Älgkon är 14 år och varje år vandrar hon med sina kalvar mellan Norge och Sverige, en sträcka på 20 mil fågelvägen. Vilken fantastisk älgko!

 

Åke Johansson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay