Björnjägare laddar inför årets premiär
PremiumHundarna är tränade och nya hundar ska jagas in på björn.
Trots att det i år är uselt med bär i skogarna i Jämtland och Västernorrland finns ändå små platser med blåbär och då tror ändå björnjägarna att det ska gå att få tag på någon björn.
Nyheten att polisen ska vara med för att eventuellt kontrollera att björnjakten gått rätt tillväga tycker jägarna är bra. Vissa personer har ju tagit till metoder vilka kan placeras i en gråzon rent juridiskt sett, men förhoppningsvis så ska etiken förbättras i år. Med mindre bilåkning för att genskjuta jagade björnar och förhoppningsvis inga olagliga björnåtlar ute i skogarna.
Fyra frågor
Vi ställde fyra frågor om hur två av de duktiga björnjägarna i Västernorrland och Jämtland har förberett sig inför årets björnjakt.
• Har ni skaffat några nya hundar?
• Hur tränar ni hundarna?
• Tycker ni det är gott om björn där ni jagar, är det många synobs?
• Hur lägger ni upp jakten i år, börjar ni på hemmaplan?
Bengt Nordström bor utanför Ånge i Västernorrland. Han ägnar årligen mycket tid åt björnar och björnjakt med en del skjutna björnar på meritlistan. Han har dessutom en godkänd åtelplats utanför Ångetrakten där intresserade personer får komma och sitta i ett björngömsle för att fota björnar.
– Vi har några nya hundar på gång, själv har jag en treeing walker (Strajk) på 1,5 år som importerades ifjol. Vi har Även Fredrik Lögdhal som jagar i Byberget med sin blandspets (Storm) karelare/gråhund på ett år och Mats Hallstensson som äger Rajbackens Devil som nyss fyllt två. Jocke Fredriksson kommer ner i år igen ifrån Norrbotten med en lovande finnstövare (Boss) och en ny opererad plott (Speed) som funkat bra tidigare, men som drabbades av tandproblem med följande inflammationer i halsen. Berättar Bengt Nordström.
– Jag tränar hundarna lite olika på motionssidan. Själv har jag ställt undan cykeln och använder numera en trehjuling som mina två hundar får dra söndag och torsdag, en mil per runda. Vi har även hjälpts åt att dra en hel del konstlade spår åt hundarna.
– Det ser riktigt bra ut inför kommande premiär. Lokalt finns det mycket blåbär mitt i jaktmarken. Jag har också en fotoåtel som är godkänd av länsstyrelsen och där har det visat sig minst tre olika björnar på jaktmarkerna. Det är väldigt skönt att kunna ha en registrerad åtel med kamera som visar ifall det är hona med ungar i markerna, vilket jag inte sett sen den 15 juli. För det är det sista man vill krångla med är hona med ungar under en hel en jaktdag under den intensiva perioden på två veckor som det tyvärr blir frågan om, menar Bengt Nordström
– Vi kör på hemmaplan fram till söndagen. Det är fyra norska jägare och två finländare som kommer över för att jaga björn. Vi har också ett samarbete med grannlagen som jag hoppas ska funka bra. Men efter den 25 augusti kan vi dyka upp var som helst där de behöver björnhundar, avslutar Bengt Nordström.
Sven Åke Lindberg bor i Litbygden utanför Östersund. Han har också ett genuint björnjaktsintresse vilket gett flera björnar genom åren. Han svarar så här på Svensk Jakts frågor.
– Det finns ett par nya förmågor. Förutom våra äldre erfarna hundar som det skjutits flera björnar för. Jag har en 14 månaders plott som ska börja tränas in och eventuellt få vara med lite under björnjakten. Sen har jag en laika på nio månader, men han får bara vara med och förhoppningsvis lukta på någon död björn och bekanta sig med allt kring björnjakten.
– I år har vi inte haft samma lika hemska sommar värme som året innan. Så i år har jag kunnat cykla en hel del med hundarna och även simtränat dem så man känner sig mera bekväm med hundarnas kondition inför årets jakt!
– Jag vet inte så mycket hur det ser ut på markerna där jag jagar men det har setts några björnar i våras. Sedan är det en kamrat som kört timmer på ett ställe som jag jagar på och hans kollegor har sett några, men de är nog allt!
– Vi börjar nog jaga i trakterna runt Hammerdal/Strömsunds-området och öster om det. Här på hemmaplan är det dåligt med björn så här blir de nog bara älgjakt om man släpper lös hundarna. Men vi kommer gärna om det är ett skarpt läge någonstans i Jämtland, säger Sven Åke Lindberg.
Per Andersson
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.