Tobias Söderholtz med en av de fyra harar som fälldes under dagen. Foto: Ulrika Karlsson-Arne

Andaktsfull harjakt till stöd för forskning

Ett 60-tal jägare samlades den 1 februari till harjakt på markerna kring Lerbäcks kyrka i södra Närke. Utöver jakt, kyrkoandakt och föredrag samlades det även in pengar till förmån för Nyckelfonden, som främjar medicinsk forskning.

Jimmy Åkerfeldt är kyrkoherde i Lerbäck-Snavlunda pastorat:

– Tillsammans går det att få mycket uträttat, och vårt område har en stark jakttradition.

Ökat samarbete mellan jägare och markägare är givetvis en av vinsterna med den här sortens arrangemang, men även lokala företag och butiker var inblandade och hjälpte till med allt från ved till kaffe.

Jaktdagen bjöd på växlande väder och hardrev områden runt Lerbäcks kyrka i södra Närke. Värmande sprakande brasor i närhet till varje jaktruta. Några harar blev kvar på plats medan någon annan överlistade både jägare och hund under lång tid.

 

Foto: Ulrika Karlsson-Arne

Beaglen Belladonna fick till slut kopplas då kyrkoherden ropade på jaktradion att det var dags för återsamling, och inte direkt den vanliga återsamlingsplatsen… Efter avslutad jakt hölls nämligen en andakt i kyrkan och det var mestadels gröna och kamouflageklädda besökare.

 

Oavkortat till Nyckelfonden

De fyra fällda hararna auktionerades sedan ut bland jägarna och pengar från dagen gick oavkortat till Nyckelfonden, som främjar och stöttar medicinsk forskning vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Tobias Söderholtz var en av de deltagande jägarna:

– En bra dag i skogen och arrangemang av det här slaget är välkommet. Givetvis budade jag på en hare och bidrog med något.

 

Ulrika Karlsson-Arne

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay