lördag 25 maj

Jakt & prylar

Att knivmakaren Olle Boye bara är 13 år är svårt att tro när man ser det färdiga mycket välgjorda resultatet. Foto: Harald Boye

13-årig knivmakare med starkt jaktintresse

13-åriga Olle Boye från Älvängen utanför Göteborg, är mycket intresserad av jakt. Ett intresse som bland annat resulterar i att han tillverkar jaktknivar, inspirerade av samisk tradition.

Med intresse för jakt och samisk kultur har Olle Boye tagit upp det svåra hantverket att göra knivar. Foto: Harald Boye

Olle Boye, som är mitt barnbarn, fascinerades tidigt av djur, jakt, och samisk kultur. Nyligen tog han jägarexamen, och när han är i skogen passar han på att leta efter vrilar att ta tillvara och lägga på långtork.

Dessa behövs, då det jaktliga och samiska intresset bland annat tar sig uttryck i tillverkning av traditionella, samiska knivar.

Det är roligt att se detta intresse och en sådan förmåga hos en ung människa. Måhända kan Olles färdigheter inspirera andra ungdomar att prova på någon hantverkstradition.

 

Jörgen Boye

 

Att använda naturliga material är huvudsaken för någon som tillverkar knivar enligt samisk hantverkstradition. Olle Boye använder gärna horn till sina knivar. Foto: Harald Boye

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay