söndag 17 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 31 januari 2021 - 15:25

Stövarjägaren Lars Petersson tipsar jägarna om hur hare kan flås på ett enkelt och praktiskt sätt. Foto: Jan Henricson

Jägartipset: Flå haren på bästa sätt

Premium

När stövarjägaren Lars Petersson tröttnade på att hår och fjun fastnade på köttet funderade han på hur en hare ska flås på bästa sätt för att undvika den saken. Han utvecklade en metod som rätt utförd innebär att det inte finns ett hårstrå på slaktkroppen när haren är flådd.

Nästa gång du står inför att flå haren så prova gärna Lars Peterssons metod som beskrivs i sju steg nedan.

Skjut en hare. Du kan för all del få en också, men det är roligare att jaga den själv. Lars Petersson har just haft en lyckad jakt med sin stövare. Passa haren som vanligt. Glöm inte att sota den, och Lars tipsar om att det kan göras genom att med en pinne trycka ändtarmen bakåt för att sedan dra bort den. Foto: Stig Johansson

Hugg av huvudet, bakben och framben i knälederna.

Håll haren med ena handen och arbeta in den andra, vid passningssnittet, under skinnet. Tumma och tryck loss skinnet runt harens framkropp.

Tumma ner ett stycke runt frambenet, byt grepp och dra frambenet ur skinnet. Gör motsvarande med andra benet.

När skinnet är lossat kring framkroppen och frambenen är utdragna är det enkelt att dra det bakåt, över sadeln och stekarna.

Tumma och dra skinnet av bakbenen.

Lossa skinnet försiktigt runt svansroten. Ta ett fingergrepp och dra skinnet av svansen. I detta skede är det viktigt att haren är sotad, annars kan ändtarmen följa med skinnet, vilket inte är bra ur hygiensynpunkt.

Omvänd ordning

Det går också bra att utföra tekniken som beskrivs ovan i omvänd ordning och börja med bakbenen, vilket kan vara mer praktiskt när det rör sig om en större hare än den på bilderna.

– Om man gör på det här sättet slipper man hålla på och skära med kniven. Framför allt så slipper man hår på köttet. Rätt utfört blir det inte ett hårstrå på kroppen, och allt är klart för styckning, säger Lars Petersson.

Dessutom, säger han, går det så mycket snabbare än att flå på traditionellt vis.

– Även den som gör på det här sättet för första gången flår snabbare än när man snittar skinnet längs benen, och hänger upp den för att dra av skinnet, säger Lars Petersson.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Loading RSS Feed

#Svenskjakt

Typiskt bra lördagkväll! Fick inviga mitt nya Leupold sikte på första försöket😊 Efter lång väntan där pulsen hann bli rätt hög kom tillslut läget på spetsen och han blev på plats🙂 Nu är det bara att diska knivarna och ladda för älgjakt imorrn! ...

210925, älgen ut ur skogen. Mot slakthuset.

#härjedalen #höst #älgjakt #älgjakt2021 #jakt #jaktsäsong #jaktäventyr #svenskjakt #jaktupplevelser #jaktlycka #jaktfoto #canoncamera #fotografering #autumn #moosehunting #moosehunting2021 #hunting #huntingseason #huntingexperience #huntingimages #photographing
...

Selfietime. Lugnt på passet så jag passar på.

#härjedalen #höst #älgjakt #älgjakt2021 #jakt #jaktsäsong #jaktäventyr #jaktupplevelser #jaktfoto #svenskjakt #canoncamera #fotografering #selfie #selfietime #autumn #moosehunting #huntingseason #hunting #huntingmoose #huntingexperience #huntingimages #photographing #mobilephotos
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay