Foto: Jan Henricson

8 tips: Så hittar du jakttillfällen

Premium

Att hitta en jaktmark, att komma med i ett jaktlag kan både vara enkelt och ­mycket svårt. Egentligen går vägen till framgång via tre ting: kontakter, kontakter och kontakter.

Förr var det enklare. Son eller dotter lotsades in i jakten av jagande föräldrar och släktingar. Visst, det fanns naturligtvis undantag från den regeln, på det stora hela var det så det gick till.

Även i dag är det sannolikt så många nya jägare får tillgång till jaktmarker – genom jagande släktingar.

Men långt ifrån alla. I takt med urbanisering, parallellt med att allt fler får upp ögonen för de gåvor jakten har att erbjuda, kan det vara svårt för unga och nyblivna jägare att få tillgång till jakt och hitta jaktmarker. Är man dessutom bosatt i de folktäta regionerna i landet, i Skåne och i och runt storstäderna i västra Götaland och Mälardalen, kan också kostnaden vara ett hinder i vägen.

 

Knep för den nya jägaren

Men om vi i det här sammanhanget bortser från kronor och ören, finns det några knep att ta till, där odlandet av kontakter är huvudsaken. Men var hittar man de där kontakterna?

Ett av de bästa sätten är att bli medlem i Svenska Jägareförbundet och utnyttja de möjligheter till jakt som många länsföreningar och kretsar erbjuder. Då får den nyblivna jägaren inte bara nya kamrater och viktiga kontakter inför framtiden, utan som grädde på moset jakttillfällen med skickliga jaktledare, hundförare och andra funktionärer som inte vill något hellre än att dela med sig av sina erfarenheter.

Genom Jägareförbundet finns det också möjlighet att få jakttillfällen, delta i jaktrelaterade evenemang, knyta kontakter i det kvinnliga nätverket JAQT och att gå med i satsningen Unga jägare som sprids till allt fler länsföreningar.

Ta kontakt med något av de stora skogsbolagen. Bolag som Sveaskog, Holmen och SCA är angelägna om att det jagas på deras marker. Inte sällan har bolagen särskilda erbjudanden riktade till unga jägare som lotsas in i etablerade jaktlag, och som till och med erbjuds en särskild ungdomsrabatt på kostnaden för jakten.

Kontakta ansvariga för viltvårdsområden i dina trakter. Företrädesvis norrut i landet kan man för billig peng lösa jaktkort för kortare eller längre perioder på stora arealer.

Engagera dig i föreningslivet! Delta i aktiviteterna som ordnas av Jägareförbundets jaktvårdskretsar, som vanligen är organiserade på kommunnivå. Där finns stora möjligheter att knyta kontakter. Kretsarna behöver ofta engagerade unga jägare som funktionärer på olika nivåer i föreningen.

Visa framfötterna. Åta dig uppdrag. Var en god kamrat.

Träna skytte! Sök upp närmaste jaktskytteklubb (inte sällan heter föreningen som har jaktskytte som huvudsak jaktvårdsförening) och bli en återkommande besökare på skjutbanan. Genom det blir du inte bara en bättre skytt, utan på skjutbanan får du nya vänner och kan knyta värdefulla kontakter. När du blivit varm i kläderna kan du också engagera dig i föreningsarbetet där.

Leta efter jaktmöjligheter i Svensk Jakts sammanställning Någonstans att jaga.

Gå med i Facebookgrupper. Först som sist ska sägas att det finns anledning att sortera mycket av vad som framförs i jaktrelaterade grupper på Facebook. Men där finns förstås också guldkorn, och ibland dyker det upp erbjudanden om jakt och del i jaktlag. Och det går ju alltid att själv lägga ut en trevare.

Prova med en annons på Annonstorget på Svenskjakt.se. För inte så länge sedan ringde en läsare och ville ha hjälp med att ta bort en annons där han efterfrågat jaktmarker eller del i jaktlag. ”Gav det något”, frågade tjänstgörande webbredaktör. ”Ja, över förväntan”, var svaret.

 

Till sist en liten varning …

… särskilt vad gäller erbjudanden i annonser och i nätforum. Tyvärr finns det de som försöker lura jägare att betala för jakter som aldrig blir av, för jaktmarker de inte har kontrakt på.

Så var vaksam. Ta referenser. Betala inget i förskott förrän du är alldeles säker på att allt är som det utges för att vara.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay