Jägareförbundet: ”Många frågor återstår”
Svenska Jägareförbundet anser att det första delbetänkandet från Håkan Larssons jaktlagsutredning innehåller många bra delar, men att det också finns saker som återstår att lösa.
I ett pressmeddelande skriver Jägareförbundet att det är bra att den myndighet som ska hantera jaktfrågorna i framtiden också får ett uppdrag att främja jakten.
– Många populationer, bland annat vildsvin och gäss, ökar i antal. Vi har idag större problem med att skapa balans än att bevara. Det behövs en aktiv regional förvaltning med fler jägare som jagar mer. Därför är det logiskt att den myndighet som ska reglera jakten också får ett ansvar för säkerställa jaktens framtid, säger Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i pressmeddelandet.
Förbundet är också positivt till att det föreslås en nystart, oavsett vilken myndighet som får uppdraget att skapa en klok och bra viltförvaltning.
– Arbetssätt och samverkansformer måste ses över i och med att vi får en ny jaktlag. En bra viltförvaltning, som bland annat tar hänsyn till att all förvaltning ska ske regionalt, kräver en nystart – och det är bra, säger Daniel Ligné.
Fel ordning, anser förbundet
Jägareförbundet är dock mindre nöjd med den ordning i vilken jaktlagsutredningen genomförs.
– Först borde utredningen se över lagen och hur den regionala förvaltningen ska fungera. Då finns det möjligheter att fastställa vilka krav som kan komma att ställas på ansvarig myndighet. Först därefter kan man göra en bra bedömning om vilken myndighet som har de bästa förutsättningarna att hantera frågorna. Nu görs utredningen i omvänd ordning, säger Daniel Ligné.
Mest kritisk är dock Daniel Ligné och Jägareförbundet till att utredaren vill lösa finansieringen av den nya myndigheten med att ta pengar från Viltvårdsfonden.
– Vi anser precis som utredaren att det behöver tillföras medel – en nystart kräver det. Att finansiera en myndighet med pengar från jägarna är en synnerligen anmärkningsvärd lösning. Viltet och dess förvaltning är ett samhällsintresse och bör, precis som alla andra förvaltningar, grundfinansieras av samhället via statsbudgeten, säger Daniel Ligné.
Läs delbetänkandet
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.